ALKMAAR - Remco Evenepoel heeft in Alkmaar het EK Tijdrijden bij de elite-mannen gewonnen. Hij bezorgde daarmee de Belgen hun eerste gouden medaille op dit Europees Kampioenschap in de kaasstad. Nederland behaalde met Ellen van Dijks winst bij de elite-vrouwen alweer een derde gouden medaille.

Het Belgische wonderkind Evenepoel trok veel Belgen en ook Belgische pers naar Alkmaar op de tweede dag van het EK. Hij maakte zijn faam waar. De eerstejaars belofte bleef in het elitekampioenschap Kasper Asgreen (Denemarken) en Edoardo Affini (Italië) voor. Het verschil bedroeg respectievelijk 19 en 21 seconden. Jos van Emden werd achtste op 31 seconden. Sebastian Langeveld werd tiende.

Evenepoel was vorig jaar nog wereldkampioen bij de junioren en kende een imponerend eerste seizoen bij de elite. "Ik had toe gepiekt naar San Sebastian en het Europees Kampioenschap tijdrijden en het is allebei gelukt. Ik had natuurlijk niet durven dromen dat het zo goed zou gaan dit seizoen. Ik wist dat ik hier voor de titel kon meedoen en dat ik het vooral van mijn techniek moest hebben. Ik was vooraf bang dat op de rechte stukken een aantal anderen sterker zouden zijn. Maar nadat ik al de snelste was op het tussenpunt, kon ik de marge nog groter maken." Evenepoel was emotioneel na afloop. "We hebben natuurlijk deze week iets verschrikkelijks mee gemaakt" zei hij verwijzend naar de dood van Bjorg Lambrecht. "Ik heb mezelf gezegd dat ik de trui met de sterren wilde binnen halen voor de sterren in de hemel. Dat is gelukt en daar ben ik ook daarom heel blij om."

Ellen van Dijk behaalde in Alkmaar haar vierde tijdrittitel op rij op het EK. "Maar dat wil niet zeggen dat je dan zonder druk start. Die is er altijd. Met name dit jaar omdat ik bij veel tijdritten last heb gekregen van mijn rug. Daardoor kon ik ook niet altijd trainen op dit onderdeel. Ik heb er ook over gedacht om misschien het seizoen voortijdig te beëindigen. Maar deze race geeft mij genoeg moed om weer met ambitie naar het WK toe te werken. Hier put ik hoop uit. Het was een zwaar parcours, maar een vlak parcours met een beetje wind is mij wel op het lijf geschreven. Ik denk dat dit wel een heel bijzondere titel voor me is, niet alleen vanwege de rugklachten, maar ook omdat het in eigen land is."

Lucinda Brand was heel blij met brons. "Ik wist dat het erin moest zitten, maar ben wel heel blij dat het niet net een vierde plek werd. Ook voor mij is het toch speciaal om een medaille te winnen in eigen land. Maar het is ook mooi dat Ellen hier de titel wint, want zo verdient Nederland een extra startplek op het WK in Yorkshire."

De beloftentitels gingen naar Johan Price-Pejtersen uit Denemarken (mannen) en Hannah Ludwig (Duitsland). Pejtersen bleef landgenoot Mikkel Berg (zilver) en de Zwitser Stefan Bissegger (brons) voor. Ludwig kreeg de Russische Maria Novolodskaya (zilver) en de Italiaanse Elena Pirrone (brons) mee op het podium.