ALKMAAR-eSport is de snelst groeiende sport in de wereld en qua actieve deelnemers en passieve volgers de ‘grootste’ sport in de wereld. Alkmaar Sport opent op 30 maart, tijdens de Olympic Moves Regio Finale, de eerste fysieke eSport Training Facility in Nederland.

eSports is de snelst groeiende sport in de wereld. Zowel in kijken als in doen groeit ook in Nederland deze sport. Om deze sporters een passende training- en wedstrijdruimte te bieden lanceert Alkmaar Sport N.V. een eSport Training Facility in De Meent. In deze sportieve omgeving waar jaarlijks meer dan een half miljoen sporters actief bewegen, krijgen liefhebbers van gaming en eSports de mogelijkheid om vrij of onder begeleiding te trainen en de competitie tegen elkaar en andere teams aan te gaan. Het concept krijgt de komende tijd vorm in een samenwerking met studenten die als eSporters een belangrijke doelgroep zal zijn.

Op de vraag of eSport wel sport is moet Eddy Bakker, manager exploitaties van Alkmaar Sport, lachen. “Deze vraag hebben wij ons natuurlijk ook meerder keren gesteld. Als je de elementen van het NOC*NSF neemt waaraan een sport moet voldoen dan heeft eSport vrijwel alles in zich om als sport betiteld te worden; behendigheid, competitie, internationaal en georganiseerd. Wij zullen met onze Trainings Facility in Nederland mede vorm gaan geven aan deze criteria. De vooroordelen dat eSporters lui zijn en niet bewegen zijn allang niet meer geldig. Mijn zoons sporten meerdere keren per week en gamen ook graag met hun vrienden. Als innovatief sportbedrijf koppelen we de eSport aan de traditionele sportomgeving in sportcomplex De Meent. De lijn tussen echt, virtueel, en fysieke fitheid is heel dun. Je ziet tegenwoordig fitte voetballers ook virtuele trainingen afwerken. Onze Max Verstappen zit per week meer in een virtuele omgeving te trainen dan op een circuit.”

Alkmaar Sport werkt hierin niet alleen. Verschillende partijen, instellingen en bedrijven, zullen de komende tijd als founding partner aan dit concept worden verbonden. Met hen wordt het concept verder ontwikkeld en waar nodig bijgesteld. De eSport ruimte wordt geopend op donderdag 30 maart tijdens de regiofinale van Olympic Moves op De Meent, de Nr. 1 schoolsportcompetitie van Nederland (een initiatief van NOC*NSF, KVLO, Coca-Cola en Zilveren Kruis).