ALKMAAR - De talenten van het Regionaal Trainings Centrum (RTC) baanwielrennen ontvingen tijdens hun training een elektrische derny uit handen van wethouder sport Pieter Dijkman (VVD). Een mooie aanvulling voor een kwaliteitsslag onder de Alkmaarse RTC’s. Het initiatief komt voort uit een raadsbrede motie waarin het college is gevraagd iets te doen aan een gezond binnenklimaat in het Sportpaleis tijdens dernytrainingen.

Op de Alkmaarse wielerbaan was vooralsnog alleen een traditionele derny met verbrandingsmotor aanwezig. De nieuwe elektrische derny is niet alleen schoner, maar ook nog eens stiller dan de traditionele derny. “De gemeente Alkmaar hecht grote waarde aan de ontwikkeling van sporttalenten uit onze regio en facilitering en ondersteuning van onze RTC’s. Met deze schone en geluidarme elektrische derny kunnen niet alleen de regionale wielertalenten trainen, maar kunnen tegelijkertijd met de wielertrainingen ook talenten van andere RTC’s hun trainingen uitvoeren,” aldus wethouder sport Pieter Dijkman.

Herman Schenk, KNWU baantrainer en werkzaam voor RTC Alkmaar is enorm enthousiast over deze schenking. “Een derny is onmisbaar voor een goede baantraining. Een derny kan er voor zorgen dat er tempo gereden kan worden, wat ongelooflijk belangrijk is voor een tijdrit op de baan en op de weg. Deze nieuwe derny kan helpen meer snelheid in de benen te krijgen en naar een hogere maximale snelheid te komen. Echt een super mooie aanvulling!” Ook Alkmaar Sport, exploitant van Sportpaleis Alkmaar, is content met de derny. Deze aanschaf past goed binnen haar duurzaamheidsbeleid.

Initiatiefnemer voor de motie Leo van Etten (PvdA): “Alleen een elektrische milieuvriendelijke derny kan ingezet worden om alle vereiste trainingsvormen voor de ontwikkeling van onze wielertalenten mogelijk te maken. Het RTC van de wielerbaan in Alkmaar was financieel niet in staat deze elektrische derny aan te schaffen.”