EGMOND AAN ZEE - Komend weekend staat Egmond aan Zee weer in het teken van twee prachtige sportevenementen. Op zaterdag 11 januari gaat de strandrace Egmond-Pier-Egmond van start, waar 3.500 fietsers aan meedoen. Een dag later op zondag 12 januari komen ruim 17.500 lopers in actie bij de NN Egmond Halve Marathon. De winterklassiekers staan ieder jaar garant voor een geweldig spektakel. Organisator Le Champion roept iedereen op om de sporters te komen aanmoedigen.

Volg deelnemers via de app
Een musthave voor iedere deelnemer én toeschouwer is de EPE & EHM App 2020. De app bevat alle belangrijke informatie over de twee evenementen. Met de LiveTracking functie kunnen supporters de fietsers en lopers realtime volgen. De app kan gratis worden gedownload in de App Store of Google Play Store.

Live op NH
De NN Egmond Halve Marathon is vanaf 12.00 uur live te volgen op NH. Daarnaast zijn beide evenementen het gehele weekend live te volgen op radio en televisie via RTV 80.

Internationaal topveld
Le Champion heeft voor de wedstrijdonderdelen een aantal echte toppers weten vast te leggen. Zo heeft Egmond-Pier-Egmond o.a. Ivar Slik (Europees kampioen strandrijden), Timothy Dupont (winnaar 2016 en 2019), Lars Boom (Europees kampioen strandrijden 2018) en Sebastian Langeveld (winnaar 2009 en 2014) aan de start staan. Bij de vrouwen gaat de strijd tussen o.a. Rozanne Slik (winnaar 2019 en Tessa Neefjes (3e EK strandrijden).


Een dag later gaan de Nederlandse toplopers Michel Butter (tweede plaats in 2009), Ronald Schröer (eerste Nederlander editie 2019) en Khalid Choukoud onder andere de strijd aan met de Belgische recordhouder op de marathon Bashir Abdi. Naar verwachting zal de strijd om de winst bij de vrouwen gaan tussen de Afrikaanse atletes Tsehay Gemechu (tweede op de ‘Half marathon/10K World Ranking List’ van de IAAF, achter Sifan Hassan), Linet Masai (oud-wereldkampioen 10.000 meter), Tadelech Bekele (tweevoudig winnares TCS Amsterdam Marathon).

Jeugdonderdelen
Tijdens het sportieve weekend worden er ook onderdelen voor de jeugd georganiseerd. Op zaterdag stappen 100 kinderen van 11 t/m 15 jaar op de fiets voor een parcours van 11 km richting Bergen aan Zee. Op zondag vinden op twee locaties de Egmond Mini Marathons plaats, voor kinderen van 4 t/m 13 jaar. Net als vorig jaar in het centrum van Egmond aan Zee en dit jaar voor het eerst ook op Camping Bakkum in Castricum aan Zee. Voor de Egmond Mini Marathons kan nog op de dag zelf worden ingeschreven.

Toeschouwers
Om 10.30 uur klinkt het startschot voor Egmond-Pier-Egmond vanaf de Boulevard Noord. Het parcours loopt over het strand naar de Pier in Velsen-Noord. In Wijk aan Zee en Castricum aan Zee verlaten de renners het strand voor een technische passage. Beiden zijn een uitstekende locatie voor toeschouwers om deze spectaculaire strandrace te aanschouwen.

Tijdens de NN Egmond Halve Marathon wordt er veel publiek verwacht in Egmond aan Zee. De start van de kwart marathon is om 10.25 uur en de halve marathon begint om 12.16 uur. Toeschouwers kunnen de lopers ook komen aanmoedigen bij de strandopgang in Castricum aan Zee of bij de cheering zone op Camping Bakkum. Tussen 12.00 en 14.30 uur is hier livemuziek en verschillende foodtrucks zorgen voor een hapje en een drankje. Het is hier bovendien gemakkelijk parkeren.

Verkeersmaatregelen
Egmond aan Zee is op zaterdag toegankelijk voor autoverkeer, wel worden enkelen wegen afgesloten voor verkeer tussen 8.30 en 17.00 uur. Dit zijn de Van Oldenborghweg, Sportlaan, de Voorstraat, de Duinstraat, Boulevard Noord, Boulevard Zuid en Boulevard de Vassy, Vuurtorenplein en de Watertorenweg. Op zondag is de badplaats tussen 8.00 en 18.00 uur wel afgesloten. Voor deelnemers en toeschouwers rijden er pendelbussen vanuit Heiloo en Alkmaar naar Egmond aan Zee. Van 8.30 tot 12.00 uur rijden de pendelbussen om de vijf minuten vanaf het Sportpaleis Alkmaar en P+R Bergermeer in Alkmaar en vanaf Winkelcentrum ’t Loo, NS-Station Heiloo en zwembad Het Baafje in Heiloo. Een retourticket met de pendelbus is ter plaatse te koop voor € 5,00. Voor meer informatie over de verkeersmaatregelen kun je terecht op: www.nnegmondhalvemarathon.nl/meer-info/bewoners/.

Meer informatie over de evenementen is te vinden op www.egmondpieregmond.nl en www.nnegmondhalvemarathon.nl.