ALKMAAR – Donderdagavond was de eerste dag van de Wieler3daagse van Alkmaar. In deze derde editie in het Alkmaarse Sportpaleis wisten Otto Vergaerde en Jules Hesters al een kleine voorsprong te pakken op favorieten Niki Terpstra en Moreno de Pauw.

Gelijk in de eerste discipline Puntenkoers over 50 ronden wisten Vergaerde en Hesters twintig punten te pakken. Met twaalf punten voor Terpstra en de Pauw al een goede voorsprong.

In de 1e dernykoers mochten de zeven renners met oneven nummers starten. Philip Heijnen ging lang aan de leiding. Helaas voor hem wist Moreno de Pauw hem in de laatste ronde in te halen, en eindigde hij tweede. Een stabiel optreden van Jules Hesters op plaats drie hield hem in het klassement op plaats een.

In de Longest Lap was het opvallend dat Terpstra en Vergaerde het niet eens probeerden en gelijk doorfietsten. Na het luiden van de bel sprintte Yentl Ruijmgaard naar de winst.

De 2e dernykoers werd gereden door de renners met de even startnummers. De Brit Stephen Bradbury werd onder druk gezet door Marc Hester, maar in de laatste ronde fietste hij overtuigend naar de winst.

Vervolgens mochten de koppels zich klaar gaan maken voor de ploegafvalling. Vergaerde en Hesters op plaats een, en Terpstra en de Pauw op plaats twee in de tussenstand kwamen geen moment in de problemen. Toch waren het Stroetinga en van Zijl, die tot nu toe pas 3 punten hadden gepakt, die de meeste punten pakten. Hiermee maakten ze een sprong in het klassement van plaats elf naar plaats drie.

De koppel tijdrit over 500 meter werd met maar 0.133 seconde voorsprong op Terpstra en de Pauw, gewonnen door Ottevanger en Eefting. Dit waren de eerste punten voor het duo dat bijna 65 km/h haalde.

Hierna mochten de sprinters Knies, Kool en van Loon het uitvechten voor de winst op de sprint. Daan Kool die vorig jaar Nederlands kampioen op de 1 Kilometer Junioren werd, sprintte hier met gemak naar de winst.

De laatste koers van de dag was de ploegkoers over 35 minuten. Weer waren het de Belgen Vergaerde en Hesters die aan het langste eind trokken, en alweer Terpstra en de Pauw achter zich lieten.

Vrijdag 1 november, en zaterdag 2 november gaat de Wieler3daagse verder. Ook de dames en jeugd mogen starten.

Klik hier voor het volledige programma.
Klik hier voor alle uitslagen van dag 1.