ALKMAAR - Een Olympische Triathlon met 1,5 kilometer zwemmen, 40 km zwemmen en 10 km lopen, of de officiële Paralympische versie met 750 m zwemmen, 20 km handbiken en 5 km wheelen. Voor Tino lijkt het op het eerste gezicht niks, maar tóch doet hij binnenkort mee aan zijn eerste Triathlon. Een aangepaste versie weliswaar, want Tino heeft last van restverschijnselen na een incomplete dwarsleasie. Deze Unieke Sporter uit Alkmaar staat woensdag 1 juni om 19.15 uur aan de start van de Stad van de Zon Triathlon in Heerhugowaard. Stralend naast ParaTriatleet Geert Schipper, ook zijn trainingsmaatje en inspiratiebron, bewijst hij dat íedereen kan schitteren op zijn of haar eigen niveau.

De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) zet in Alkmaar extra sterk in op het verzorgen van trainingen voor Para-atleten. Ook werken zij met deze sporters toe naar evenementen, zoals diverse triathlons die in deze regio georganiseerd worden. “Voor ons valt iedereen die in het water springt en op de fiets stapt onder de noemer ‘atleet’. Wij stellen samen met jou een Triathlon op maat samen en door de goede samenwerking met de diverse organisaties presteer je tijdens het evenement op je eigen niveau maximaal,” aldus Ruud Kuipers, talent- en breedtesportcoach bij de paratriathlon tak van de NTB.

De Triathlon Bond is continue op zoek naar sporters met een beperking die hun focus willen verleggen naar het zwemmen, fietsen én lopen. Maar het is een misvatting te denken dat je ook goed moet zijn in ál die takken van sport. Er zijn diverse hulpmiddelen die ingezet kunnen worden bij diverse beperkingen. “Bij een iemand met een visuele beperking denk je aan een maatje, bij een verlamming zijn er heel andere oplossingen waar wij mee bekend zijn. De eerste stap is wel om je bij ons te melden, zodat we samen op zoek kunnen naar wat bij jou past,” aldus Ruud.

Tino is een mooi voorbeeld en prachtige inspiratiebron voor een ieder die zijn of haar eigen grenzen graag verlegt. “Een jaar geleden kon ik nog geen baan zwemmen, inmiddels zwem ik onder begeleiding van Ruud wekelijks twee kilometer in zwembad Hoornse Vaart,” vertelt Tino. Ook beweegt Tino zich veel voort op de fiets, wat automatisch tot een basis fietsconditie leidt, en hij mag ook een aantal keer aansluiten bij de paratrainingen in Sportpaleis Alkmaar. Het lopen gaat hem het slechtst af, “dit oefen ik wel bij de fysiotherapeut, maar het blijft een uitdaging”.Samen met Ruud stelde Tino zijn doel vast. Op 1 juni gaat hij 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en een kilometer lopen én voltooit hij zijn eerste triathlon. “Het is voor mij nog spannend of ik het ga halen, maar sowieso een mijlpaal. Dat ik van zover hier heb kunnen komen had ik nooit kunnen bedenken. Ik raad het iedereen aan die ook maar een béétje twijfelt om dit op te pakken.”

Wie interesse heeft om zelf (in de nabije of verre toekomst) een Para Triathlon te voltooien, kan zich melden bij Ruud Kuipers via ruud.kuipers@triathlonbond.nl. “We gaan samen in gesprek en we ontmoeten je graag bij onze basistrainingen.”