GENEMUIDEN - Het was vroeg dag op zaterdag 2 april. In Waarland en Hoorn werden rond acht uur de renners van het Regio cylingteam Noord-Holland opgepikt voor hun rit naar Genemuiden. Het team bestaat uit renners van een 6 tal Noord-Hollandse wielerverenigingen, die noodgedwongen hun renners “stallen” bij dit team.

Door het ontbreken van voldoende eigen kweek, is er zodoende bij de nieuwelingen en junioren een combinatie gemaakt al in 2019. Eigenlijk in navolging van het amateurteam dat rondrijdt.

Dat het aanslaat is te merken, was er eerst een klein ploegje, langzaam groeit het team en enkele verenigingen hebben nu al een optie genomen voor komend seizoen, mits ze geen toereikend aantal renners hebben om de landelijke klassiekers te kunnen rijden.

Oud renners als Matthé Pronk en Alex schutte nemen respectievelijk de junioren en nieuwelingen onder hun hoede. Met deze mannen is een stuk wielerervaring binnengehaald en sportcoach/trainer Fred de Groot, probeert de bekenden “kikkers” in de kruiwagen te houden.

Naast technische trainingen, die regelmatig worden verzorgd,

worden de mannen mentaal voorbereid en begeleid door een coaching bureau en wordt materiaal afgemeten door een bekende bikfitter uit Limmen.

Rond 09:00 uur werd de locatie ingericht in Genemuiden en kon voor enkele youngsters het grote avontuur beginnen. Van het opspelden van rugnummers, tot en met het tekenen van de presentielijst. Het was allemaal prachtig om deze knapen bezig te zien.

Ook werden de fietsen in de bekende goot gezet en kon zodoende bekeken worden of het verzet wel correct was. Onder leiding van wedstrijdvoorzitter Erwin Kistemaker, zelf ook geen onverdienstelijk renner geweest, werd de groep nieuwelingen rond 12:00 uur weggeschoten.

Na ruim ander half uur kwamen de eersten weer in het vizier en konden enkele ongelukkigen die vroegtijdig om welke reden dan ook uit koers waren genomen, in de armen gesloten worden van de begeleiding. Ieder met zijn eigen verhaal, over wind, wegduwen, gaten en gelost worden.

Het hoort bij deze wedstrijden. Deze klassieker leent zich uitermate voor een instap wedstrijd voor beginners. En de betere kunnen zich, indien er voldoende wind staat, meten met elkaar.

Op de terugweg in de auto was ieder een beetje winnaar en werd er al weer uitgekeken naar de volgende klassieker.

De junioren waren toen nog onderweg, maar ook daar werden mooie resultaten neergezet.

Verenigingen die nog niet zijn aangesloten in Noord-Holland en meer willen weten over dit team kunnen contact opnemen met HRTC Hoorn of WV Alcmaria-Victrix.