ALKMAAR - Zo’n 10 keer per jaar komt stichting (On)Beperkt Duiken naar de Hoornse Vaart in Alkmaar om te duiken met mensen met een beperking. “Geld, inspanning of tijd maken niet uit als je de blije gezichten van de cliënten ziet,” vertelt vrijwilliger en medeoprichter Gerben van der Meulen. Hij ziet het als zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om zijn plezier in de duiksport te delen.

Van der Meulen, zelf enthousiast duiker en instructeur, werd ooit gevraagd door een vriend om als vrijwilliger te helpen bij Fundiving in Grootebroek. “Toen mijn vriend overleed, kon ik zijn erfenis niet zomaar laten gaan. Sommige mensen zijn hun hele leven gekluisterd aan een rolstoel, zij kunnen niets. Onder water zijn ze vrij om te bewegen. Ze voelen even geen druk op hun lichaam. En even geen pijn. Ik kon niet anders dan mijn verantwoordelijkheid nemen en het werk voort te zetten.”

Vanuit praktisch oogpunt is de stichting naar Alkmaar verhuisd en is (On)Beperkt Duiken ontstaan. “Alkmaar is praktischer gezien de regiofunctie van de stichting en de vele vrijwilligers die van verder weg komen om ons te ondersteunen. Daarnaast kunnen we hier het clubhuis en de materialen van duikvereniging Orca gebruiken. Het 50-meterbad van zwembad Hoornse Vaart is uitstekend geschikt voor duiklessen,” aldus Van der Meulen. “Doordat het bad bijna 4 meter diep is waan je je echt in een onderwaterwereld, even in een onontgonnen gebied. Hier hoef je even met niemand te praten en kan je echt even jezelf zijn.”

Ook een keer duiken?

Alle cliënten die een keer willen duiken zijn welkom. In verband met de veiligheid wordt om toestemming van een arts gevraagd en is het belangrijk dat cliënten aanspreekbaar zijn en een aantal dingen kunnen begrijpen. Er wordt gewerkt met instructeurs die speciaal zijn opgeleid om te duiken met mensen met een beperking. Afhankelijk van de cliënt gaat er 1 of soms wel 4 begeleiders mee onder water. “Soms moeten we echt dingen uitvinden om iemand onder water te krijgen. Hoe neem je bijvoorbeeld iemand mee die geen fles op zijn rug kan dragen?”

(On)Beperkt Duiken is een stichting zonder winstoogmerk. “Het enthousiasme, en de vraag Wanneer duiken we weer?’ dat is waarvoor wij dit als vrijwilligers doen. Mensen ontdekken hier in het zwembad dat ze veel meer kunnen dan ze weten. Gewoon aangepast, en met een beetje hulp van vrienden…”

Meer informatie

Meer informatie over (On)beperkt Duiken is te vinden op www.unieksporten.nl waar alle sportverenigingen voor mensen met een beperking verzameld zijn of op www.onbeperktduiken.nl. Ook vrijwilligers of sponsoren die willen aansluiten zijn van harte welkom. U kunt contact opnemen met alkmaar@onbeperktduiken.nl.