KOEDIJK – Al tien jaar loopt Mitchel Krop over de velden als scheidsrechter. Begonnen als clubscheidsrechter bij ‘zijn’ SV Koedijk, inmiddels fluitend in de tweede klasse. Krop maakte de afgelopen jaren flinke stappen. Waar zijn plafond ligt durft de in Koedijk woonachtige scheidsrechter niet te zeggen. Wel weet hij dat de tweede klasse nog niet zijn eindstation is.

Het zal voor vele scheidsrechters gelden. Als voetballer kom je in aanraking met scheidsrechters en wordt je aangestoken. “Toen ik in de B – Junioren terecht kwam had ik een aantal keer te maken met een KNVB scheidsrechter. Ik keek hier vaak tegen op, maar was het veelal niet eens met hun manier van fluiten. Ik wilde zelf bewijzen dat ik dat beter kon en ik ben daarom overgestapt van speler naar scheidsrechter” vertelt de 24-jarige Koedijker.

Nadat hij vanaf zijn dertiende jeugdwedstrijden floot, besloot Krop vijf jaar geleden om de overstap te maken naar het seniorenvoetbal. Zijn keuze pakt tot dusver goed uit. Krop: “Het gaat geweldig. Ik heb het enorm naar mijn zin op het veld. Het mooiste van een wedstrijd fluiten zijn de complimenten na afloop van iedereen. Als je die mag ontvangen, geeft dat een heerlijk gevoel”. Die complimenten kreeg hij ook uitbetaald in promoties. Op zijn negentiende begon hij in de zesde klasse, maar wist elk jaar te promoveren, waardoor hij nu in de tweede klasse actief is. “Ik ben heel blij met de promoties van afgelopen jaren en hoop dit nog even door te kunnen trekken”.

Naast het hebben van kwaliteit, is geluk ook een belangrijke factor om te promoveren in het amateurvoetbal, weet Krop. “Bij promoveren in de lagere senioren niveaus komt behalve kwaliteit ook een beetje geluk kijken. Op die niveaus wordt je veelal tweemaal beoordeeld per seizoen. Je moet dan net niet de pech hebben dat je een ‘mindere’ wedstrijd fluit, want er is geen tijd voor herstel” vertelt de scheidsrechter. “Op het niveau waar ik nu actief ben (tweede klasse, red.) krijg ik minimaal vier rapporten per seizoen. Als je eens minder fluit, dan heb je nog drie kansen om dit te herstellen”.

In de afgelopen jaren kreeg Krop naast promoties ook andere beloningen voor zijn ‘optredens’. Zo mocht hij twee seizoenen geleden de kampioenswedstrijd in de vierde klasse tussen Sint George en Hauwert’65 fluiten. “Mijn absolute hoogtepunt” vertelt de scheidsrechter. De kampioenswedstrijd telde immers 1600 toeschouwers. “Daarnaast waren SDZ – Ilpendam (600 toeschouwers), en de derby van Heiloo tussen de Foresters en HSV (1000 toeschouwers) begin dit seizoen ook hoogtepunten”.

Heerlijk niveau
Dit seizoen is Krop wekelijks te vinden in de tweede klasse. “Een heerlijk niveau om te fluiten” vindt de Koedijker. “Het spel gaat vaak lekker snel heen en weer en de spelers ogen vaak wat professioneler dan de spelers in de lagere klassen. Vaak ligt het niveau van de teams in de wedstrijden dicht bij elkaar”.

Het voordeel van jaarlijks promoveren, is dat Krop veelvuldig ‘onbekende’ clubs tegenkomt. Naast regiowedstrijden is de leidsman immers ook te vinden in regio Utrecht. “Ik vind het allebei ontzettend leuk. Dicht bij huis is leuk, omdat ik de meeste verenigingen vaak één of meerdere keren heb gehad dus eenvoudig contact kan leggen voor of tijdens de wedstrijd” vertelt Krop. “Aan de andere kant vind ik het ontzettend leuk om nieuwe clubs te leren kennen. Daarnaast is het voetbal in de regio Utrecht vaak net wat beter en sneller dan in de kop van Noord Holland”.

Mitchel Krop, een talentvolle scheidsrechter die drie keer op rij promoveerde. Een knappe prestatie. Waar ligt zijn eindpunt? Krop: “Dat durf ik niet te zeggen. Ik blijf dromen van het hoogst haalbare”.