DE RIJP - Donato Giovine is de nieuwe Nederlands kampioen in de Mini Junior TM. Na een bloedstollende strijd op de Landsard in Eindhoven zette de 11-jarige karter uit De Rijp de kroon op het werk door de laatste wedstrijd van het seizoen te winnen. Eerder dit jaar had de rijder van Paauwer Kart Racing ook in Strijen al de dagzege gepakt in de zeer sterk bezette klasse van Chrono Karting. En dus mocht Donato na afloop een ereronde met de Nederlandse vlag rijden.

Voorafgaand aan het weekend stond de top 4 zeer dicht bij elkaar. Alle coureurs mogen hun slechtste twee resultaten van het seizoen schrappen en ondanks dat Donato met het gouden startnummer 1 reed, stond hij er na aftrek van de schrapresultaten niet het beste voor. Het karttalent uit De Rijp moest 16 punten goedmaken en liet zien uit het juiste hout gesneden te zijn. In de kwalificatie maakte hij de concurrentie direct duidelijk wat zijn plannen waren. Met een tijd van 47.954 pakte hij pole position voor de eerste race.

Na winst in de eerste twee races en een vijfde plaats in de derde race was de dagzege en de Nederlandse titel een feit. "Het is heel gaaf om Nederlands kampioen te worden. Het was een heel spannend weekend, omdat het heel dicht bij elkaar zat. Ik heb er alles aan gedaan om te winnen en dat is uiteindelijk gelukt."

"In de tweede race maakte één van mijn concurrenten een foutje bij het rijden over de kerbs om mij in te halen. Ik kon mijn plek behouden en die race eindigde ik uiteindelijk op P1. De derde race was in de regen en ook dat ging goed. Natuurlijk kijk je naar de stand in het kampioenschap en heb ik niet alle risico's genomen. Ik stond er na die twee zeges goed voor en moest alleen niet van de baan gaan, want dan was ik geen kampioen geworden. Hier heb ik het het hele jaar voor gedaan en het is een mooie strijd geweest. Het seizoen in de Mini Junior TM was spannend en stressvol, maar ik ben heel blij om in deze sterk bezette klasse kampioen te worden."

Voor Donato was het zijn eerste volledige jaar in de Mini Junior TM. In 2020 en 2021 heeft hij wel enkele wedstrijden gereden, maar het was nog niet een volledig seizoen. Dit jaar volgde de beloning voor het harde werken. Naast Nederlands kampioen is hij ook Clubkampioen van Strijen geworden. "Het is echt een super jaar."

Moeder Susanne stond tussen de grote schare fans die Donato waren komen aanmoedigen. "Ik kan het nog steeds niet geloven. Het was heel spannend en het niveau was heel hoog. De motoren zijn voor iedereen gelijkwaardig en dat maakt het de meest competitieve klasse in zijn leeftijd. Geld speelt minder een rol en dan zie je dat het heel dicht bij elkaar zit. Dan moet alles nog wel goed vallen en mag je weinig foutjes maken. Dat heeft hij echt heel goed gedaan. De top 4 zat enorm dicht op elkaar. Hij had ook zo maar buiten het podium kunnen vallen, maar eigenlijk heeft hij gedaan wat hij altijd doet. Vertrouwen op je eigen kunnen en genieten van wat je aan het doen bent. Dat was het belangrijkste. Hij reed zo netjes, ook in battles en haalde op een mooie technische manier in. Dan kun je als ouders alleen maar genieten. In de tweede race leek hij eraf getikt te worden, maar hield hij hem goed onder controle. In de laatste race moest hij hem nog wel uitrijden. Donato kan eigenlijk heel hard in de regen, maar met het oog op het kampioenschap hebben we minder risico genomen. Dat hoort er ook bij om kampioen te worden."

Donato Giovine wil alle fans, familie, vrienden van school en voetbal en zijn ouders bedanken. Daarnaast ook Birel, Paauwer Kart Racing en zijn sponsoren Billy ❤️ Kiki, Sporting De Rijp en De Kastenmaker. En! Onze lieve buren die altijd voor onze kat Max zorgen als wij een raceweekend hebben.