ALKMAAR - Afgelopen zaterdag 29 juni 2019 is in het PEC-stadion te Zwolle het Nederland kampioenschap voor kinderen met diabetes gehouden. Dit betrof spelertjes met diabetes in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar.


Een van doelen is van de Bas van de Goor Foundation is om Sportief bezig te zijn met diabetes.


Vanuit iedere provincie zijn er begin april selectiedagen gehouden, onder leiding van studenten van Landstede Sport&Bewegen uit Zwolle.


In de groep van 10 geselecteerden kinderen zitten minimaal 2 meisjes. Een van de 10 kinderen is keeper.


Uit Alkmaar werd alleen de 12-jarige getalenteerde Max Sassen voor de provincie Noord-Holland geselecteerd. Max Sassen speelt in de reguliere competitie bij Kolping Boys, waarbij hij uitkomt in het selectie elftal van JO-13-1.


Bij Max Sassen werd in augustus 2018 diabetes type-1 geconstateerd. Voor een jonge tiener van 11 jaar een bittere pil. Een kleine week verbleef hij in het ziekenhuis. Daarna naar huis met 4x per dag insuline spuiten en meermalen de glucosewaarde prikken. Een moeilijk tijd brak aan voor Max. Met verve sloeg hij zich echter door dit ongemak heen. Hij let goed op zijn voeding en kon zijn favoriete sporten, voetbal en tennis op hoog niveau blijven uitoefenen.


In de poulefases won Noord-Holland met 2-1 van Drenthe, met 4-0 van Groningen (1 doelpunt van laatste man Max Sassen, met 2-0 van Flevoland en met 4-0 van Zeeland. Tegen Noord-Brabant werd met 0-0 gelijk gespeeld.


In de halve finale tegen Limburg werd na een spannende wedstrijd met 1-0 gewonnen. De niet verwachte finale was bereikt.


Na een uitstekende en faire wedstrijd werd Noord-Brabant met 2-0 verslagen en won Noord-Holland verdiend de Diabetescup 2019, waarbij de cup met de grote oren nu trots het komende jaar in de kamer van de diabetes-verpleegkundige in het NWZ pronkt.