ALKMAAR - Op vrijdag 4 augustus om 20.00 uur geven burgemeester Piet Bruinooge en Paul Sanders, directeur van de Koninklijke Wandelbond Nederland op het Kerkplein in Zuidschermer samen het startschot voor de 100 van Leeghwater, een gevarieerde wandelparcours van 100 kilometer door het mooie land van Leeghwater. Een prachtig authentiek en monumentaal Noord-Hollands gebied.

De 100 van Leeghwater wordt dit jaar voor de eerste keer gelopen. De lange afstandswandeltocht voert over prachtige dijken, door authentieke Noord-Hollandse dorpjes, langs de beroemde Schermer molens, natuurgebied Eilandspolder en door werelderfgoed Beemster. Er zijn afspraken gemaakt met veertien samenwerkende horecagelegenheden die op de route liggen. Zij fungeren als rust- en stempelpost voor de wandelaars.

Recreatiesporten als wandelen, hardlopen, fietsen en schaatsen zitten in het DNA van de regio Alkmaar. Met het Land van Leeghwater biedt de gemeente Alkmaar aantrekkelijke sportief-recreatieve voorzieningen voor het beoefenen van deze sporten. Een goed aanbod van deze voorzieningen is van belang om de vergrijzende bevolking van de regio langer gezond en fit te houden met als sociaal-maatschappelijke baten het beperken van de behoefte aan medische zorg en het stijgen van de levensverwachting.

Er is een route-app beschikbaar in de Playstore (Android) onder de naam ‘100 van Leeghwater’