EGMOND - Het eerste grote loopevenement van het nieuwe jaar, de Saucony Egmond Halve Marathon, is gisteren gewonnen door de Ethiopiër Dawit Wolde in 1.02.41. Hij won in 2012 ook al eens in Egmond en verbeterde toen het parcoursrecord. De wedstrijd bleef vandaag tot in de laatste meters spannend, zowel bij de heren als de dames. Desi Jisa uit Bahrein was de winnares bij de vrouwen in een tijd van 1.12.08. De Nederlander Abdi Nageeye eindigde zeer knap als tweede op het podium in 1.02.43. Ruth van der Meijden lag ook lang op medaillekoers, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plaats in 1.13.58.

Spannende strijd bij de heren

De strijd om de ereplaatsen werd dit jaar uitgevochten onder milde weersomstandigheden. Ook het strand was prima begaanbaar, ondanks de hoge waterstand. Het zorgde ervoor dat een kleine kopgroep direct hard van start ging op het strand, bestaande uit de grote favoriet Ghirmay Ghebreslassie, Tesfaye Abera, Dawit Wolde, Ykalo Fsaha, Kalipus Lomwai, Abdi Nageeye en Ronald Schröer. Na de eerste kilometers laten Nageeye en Schröer de Afrikanen gaan en kiezen zij voor hun eigen tempo. Ook Wolde moet in Castricum aan Zee lossen en dus beginnen Gehbreslassie en Lomwai samen aan de terugweg. Op de glooiende duinpaden wordt het een interessante strijd tussen de twee. Ze dagen elkaar voortdurend uit, maar beiden weten niet definitief een gat te slaan. Op dat moment komt Nageeye weer terug in de wedstrijd. Hij vindt aansluiting bij Wolde en samen zetten ze de achtervolging in. Op het 18 km-punt komen de vier lopers weer bij elkaar. Het wordt een prachtige ontknoping op weg naar de finish, want ook de dames lopen nog steeds voorop. Zij waren 9.17 minuten eerder van start gegaan, in het kader van de traditionele man-vrouw wedstrijd. Op slechts 500 meter voor de finish worden zij ingehaald door de mannen. De vier heren sprinten vervolgens richting de finish, zelden was de ontknoping zo spannend. Het is uiteindelijk Wolde die de snelste benen heeft (1.02.41), op de voet gevolgd door Nageeye en Ghebreslassie (beide in een tijd van 1.02.43). Lomwai grijpt net naast het podium (1.02.44). Michel Butter werd als tweede Nederlander zevende in 1.05.41, Ronald Schröer volgde als negende (1.06.10).

Abdi Nageeye was ontzettend blij met zijn prestatie van vandaag: “Ik ben kalm gebleven en ben niet in paniek geraakt toen ik de koplopers op het strand moest laten gaan. Ik heb de wedstrijd goed gelezen en één voor één heb ik ze gepakt.” De eindtijd van Nageeye was ruim een mintuut sneller dan hij ooit gelopen heeft in Egmond.

Verrassende winnares

Ook bij de wedstrijd van de vrouwen speelde een Nederlandse de hoofdrol. Ruth van der Meijden liep lange tijd op kop, samen met vier Afrikaanse loopsters; Tejitu Siyum, Belaynesh Shifera, Ivy Kibet en

Azemera Abreha. Van der Meijden kon vanaf het 16 km-punt echter geen aansluiting meer vinden. En ook de andere loopsters weten de wedstrijd niet naar hun hand om te zetten. Het is namelijk Desi Jisa uit Bahrein die op verrassende wijze terugkomt en met de winst naar huis gaat (1.12.08). Abreha volgt kort daarna op de tweede plaats (1.12.11) en Kibet maakt het podium compleet (1.12.14). Van der Meijden finisht uiteindelijk als vijfde in 1.13.57. Tweede Nederlandse was Andrea Deelstra in 1.14.53, Jamie van Lieshout pakte de plek van derde Nederlandse vrouw (1.16.02).

Recordaantal deelnemers

Maar liefst 17.800 deelnemers genoten gisteren van de schitterende kilometers over het strand en door de duinen van Egmond aan Zee. Het goede weer zorgde er bovendien voor dat het publiek in grote getalen langs de kant de lopers stond aan te moedigen. Le Champion kijkt met een zeer goed gevoel terug op deze prachtige editie. De volgende editie van de Saucony Egmond Halve Marathon vindt plaats op zondag 14 januari 2018.

Kijk voor de volledige uitslag op www.sauconyegmondhalvemarathon.nl.