ALKMAAR - Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, dat in opdracht van AZ afgelopen maanden onderzoek heeft gedaan naar instorting van het dak van het stadion, heeft geconcludeerd dat reeds in 2007 de eerste scheuren zijn ontstaan in bepaalde verbindingen. Eerdere stormen en neerwaartse windbelasting hebben voor zwakke punten gezorgd in lassen waarbij ook erkend is dat er daarvoor al ontwerpfouten zijn gemaakt.


Dat is de uitkomst van het rapport dat AZ vandaag openbaar maakt op de eigen website. "Het is fijn dat Royal HaskoningDHV de oorzaak van het gedeeltelijk instorten van het dak zo zorgvuldig heeft onderzocht", laat algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ weten. "We zijn nog altijd ongelofelijk blij dat het stadion leeg was toen de instorting plaatsvond, waardoor er geen gewonden zijn gevallen."

Het dak stortte in augustus 2019 gedeeltelijk in na een storm. Hierbij raakte niemand gewond. Inmiddels is het dak gesloopt en heeft AZ alweer een aantal wedstrijden in het eigen AFAS-stadion mogen spelen.Er is inmiddels een vergunning voor het maken van een nieuw dak.

"Nu kunnen we een nieuwe stap gaan zetten. In samenspraak met alle relevante partijen richten we ons nu op de toekomst en gaan we hard aan de slag zodra we de coronacrisis achter ons hebben gelaten", aldus Eenhoorn op AZ.nl.