ALKMAAR – Door zes Alkmaarse voetbalclubs is er een convenant gemaakt en gesloten om de situatie tot de leeftijdsgroep van Onder 14 een halt toe te roepen. ‘Al vele jaren wordt er bij onze jeugdwedstrijden door sommige amateurverenigingen gescout naar talenten om deze naar hun club te halen.’ laten de clubs via hun websites weten.

Het betreft Alkmaarsche Boys, Alcmaria Victrix, Flamingo’s 64, CSV Jong Holland, SV Koedijk en Kolping Boys. ‘Helaas wil AFC’34 dit convenant niet tekenen en doorgaan op het door hun gevoerde beleid.’ De andere zes clubs hebben het convenant inmiddels wel getekend.

Gesprekken
AFC’34 laat weten nog in gesprek te zijn. ‘Het klopt dat er diverse keren contact is geweest. We zijn net als nieuw bestuur en we willen eerst inventariseren wat de stand van zaken is. Wel hebben we een opzet gekregen van wat het convenant inhoud’, vertelt Michel Robert. ‘Daar ben ik mee aan de slag gegaan en daar zijn we nog mee bezig. We zijn nog in gesprek met de andere clubs. Alleen op gebied van scouten verschillen we nog van mening. Daar zijn we over in overleg, maar ik denk dat we er uit gaan komen.’ vervolgt de voorzitter.

Vorige week donderdag, toen de bijeenkomst plaatsvond, was er nog geen sprake van dat de zes clubs en AFC’34 er uit waren. ‘Wij zijn al een tijdje in gesprek en we hebben gewacht op de bestuurswisseling van AFC’34. Bij een aantal clubs zit het best hoog dat jonge kinderen worden gespot en benaderd zonder dat clubs daarvan op de hoogte worden gesteld. We moeten een grens stellen, maar we staan nog wel open voor een gesprek. Wij zijn momenteel niet meer met hen in gesprek. Wij gaan verder, nu is het aan AFC’34.’ zegt Michel Kuijpers, woordvoerder van de City clubs.

Geen wedstrijden
De besturen van de City clubs hebben dan ook gezamenlijk besloten om vanaf dit moment geen oefenwedstrijden en toernooien meer met AFC’34 af te spreken en gaan daarnaast de KNVB verzoeken om de AFC’34 jeugdteams tot O 14 niet meer in de zelfde klasse als de City clubs in te delen’, zeggen de clubs.

Voor Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) gelden overigens bovengenoemde maatregelen niet. ‘Het door onze club(s) gevoerde beleid moet onder andere weer rust geven bij de jeugd voetbalwedstrijden.’