ALKMAAR - Geen dak boven je hoofd, een verslavingsachtergrond, psychische problemen of geldzorgen? Vandaag was iedereen gelijk bij het maatschappelijk sporttoernooi wat Stichting Sport-Z organiseerde op de voetbalvelden van vv Kolping Boys. Van Den Helder tot Den Haag, teams uit heel Nederland kwamen 7 oktober naar Alkmaar om deel te nemen aan het Alkmaar Ontmoet toernooi.


Het speelveld werd compleet gemaakt met de vele teams van maatschappelijke partners uit het lokale netwerk van Sport-Z. De nieuwe burgemeester van Alkmaar, Anja Schouten, verraste de deelnemers met een bezoek en nam uitgebreid de tijd om met hen te spreken en hen aan te moedigen in de strijd. Team Den Helder mocht de belangrijkste prijs, de fair play prijs, in ontvangst nemen. Team Den Haag zag haar verre reis beloond met de grootste beker in het voetbaltoernooi.

Wekelijks komen de meest kwetsbare personen in de Alkmaarse samenleving bij elkaar bij het project Alkmaar Ontmoet, zij ondernemen samen sport- en spel-, voetbal-, teken- of fitness activiteiten. Sport-Z zet bij dit project, waarbij zij maatschappelijke Life Goals coaches inzet om de activiteiten te begeleiden, sport in als middel om vooruitgang te boeken. Het succesvolle programma is inmiddels ook in de gemeente Heiloo en Bergen van start gegaan. Om weer een vonk in iemands leven te creëren en mensen te inspireren vooruit te komen is het mooi om gezamenlijk naar een mooi doel te werken. Sport-Z stelde zich daarom bereid in Alkmaar een landelijk Life Goals toernooi te organiseren en daar ook als team gezamenlijk naar toe te werken. De twee Alkmaarse teams mochten uiteindelijk onderling strijden om de derde plaats, een verdiende beloning gezien hun inzet tijdens de trainingen. Het team van Heiloo Ontmoet werd vijfde.

Sport-Z probeert sport structureel in te bedden in de maatschappelijke sector. Haar brede lokale netwerk en het landelijke samenwerkingsverband met Life Goals hebben hier zeker aan bijgedragen. Dankzij de financiële ondersteuning van Victoriefonds Alkmaar, Life Goals Nederland en de Gemeente Alkmaar kan de organisatie terugkijken op een geslaagd toernooi met zowel voetbal als sport en spel elementen. Gezien de enthousiaste reacties denkt de organisatie zeker over een herhaling in 2022.