ALKMAAR – In de blessuretijd leek AZ genoegen te moeten nemen met een punt. In eigen huis kreeg het voldoende kansen tegen Excelsior, maar wist deze onvoldoende te benutten. In de slotminuut bezorgde invaller Bjorn Johnsen de Alkmaarders alsnog drie punten, 2-1.

Twintig minuten voor tijd werd de van een blessure teruggekeerde Björn Johnsen ingebracht bij AZ. Met het inbrengen van de spits verhuisde Mats Seuntjens naar de rechterflank en werd er met hoge voorzetten gewerkt. Lang leek het niet het gewenste effect te hebben, maar in de slotminuut viel de winnende treffer alsnog. Oussama Idrissi gaf voor op Johnsen die de bal met het hoofd binnen werkte. Het zorgde voor een groot feest in het AFAS Stadion.

Kansen om het duel eerder te beslissen waren er zeker voor AZ. Toch was het Excelsior dat de score wist te openen. Van buiten de zestien schoot Denis Mahmudov de bal achter doelman Marco Bizot. Nog voor rust trok Guus Til, op aangeven van Thomas Ouwejan, de stand gelijk.

Belangen
In het tweede bedrijf waren de belangen voor beide ploegen verschillend. Waar AZ vol voor de overwinning ging, probeerde Excelsior met man en macht een punt uit het vuur te slepen. Mede dankzij reddingen van doelman Alessandro Damen. Aan de andere kant kwam spits Ómarsson net tekort om de Rotterdammers opnieuw op voorsprong te schieten. Nadat de Alkmaarders meer dan 20 corners verprutste was het Johnsen die in het AFAS Stadion alsnog voor een feeststemming zorgde.

AZ – Excelsior 2-1 (1-1)
0-1 Denis Mahmudov (30e)
1-1 Guus Til (40e)
2-1 Bjorn Johnsen (94e)

AZ: Bizot. Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan. Midtsjö, Til, Maher. Stengs, Seuntjens (Johnsen/71), Idrissi.

Excelsior: Damen. Fortes, Mattheij, Matthys, Burnet. Haspolat, Messaoud (Hadouir/86), Koolwijk. Mahmudov, Ómarsson (El Hamdaoui/71), Bruins.