ALKMAAR – Op 20 september aanstaande vindt er bij Alkmaarsche Boys een Buitengewone Ledenvergadering plaats. Aanleiding is de zorgwekkende situatie waarin de club verkeert. Samen met de leden zal het bestuur deze situatie bespreken en hopen op te lossen.

‘De afgelopen jaren zien wij een verkeerde ontwikkeling, namelijk dat het ledenaantal terugloopt bij Alkmaarsche Boys. Het ledenaantal groeit niet en helaas zijn we genoodzaakt om al minder teams in te schrijven bij de KNVB’, schrijft het bestuur op haar website. ‘Het komende seizoen is dat vooral bij de jeugd erg merkbaar en bij de senioren en in de zaal blijven we redelijk stabiel, maar zijn we ook niet meer zo groot als voorheen.’

Door deze ontwikkeling wordt voor de Alkmaarse voetbalclub ook financieel lastig om alles te blijven doen zoals zij gewend waren. Minder teams betekent immers ook minder contributie en minder voetbal is ook minder kantine omzet. ‘Met veel kunst en vliegwerk is het bestuur de afgelopen jaren erin geslaagd de begroting in de hand te houden, maar er is geen ruimte om buffers te creëren om extra dingen te kunnen doen.’

Tekort
De huidige situatie is duidelijk, veel werk (onder andere in diverse commissies) wordt door te weinig mensen gedaan. Daarnaast is ook het bestuur onderbezet om op een gezonde en plezierige manier de club draaiende te houden. ‘Ook voor het bestuur is het een vrijwillige taak, maar zo lijkt het al jaren niet meer.’

Niet verkiesbaar
Daarnaast heeft voorzitter Michel Kuijpers het bestuur laten weten dat hij zich na dit seizoen niet meer verkiesbaar stelt voor een nieuwe periode. Kuijpers neemt daarmee na vijftien jaar afscheid van het bestuurswerk.

Om deze redenen heeft het bestuur het afgelopen weekend een spoedoverleg gehad en wil de ernst van de situatie toelichten aan de leden. Op deze manier kan het niet langer en als er geen mensen opstaan kan dit leiden tot verstrekkende gevolgen. Het bestuur heeft ook de gemeente, de KNVB en Alkmaar Sport geïnformeerd.

Meerdere scenario’s
Volgens voorzitter Michel Kuijpers zijn er meerdere scenario’s. Vooralsnog kan het alle kanten op. Van het probleem oplossen tot het teruggaan in capaciteit. Ook het beëindigen van de vereniging valt niet uit te sluiten, al is dit uiteraard de allerlaatste optie.

Op donderdag 20 september zal er een Buitengewone Ledenvergadering plaatsvinden in de kantine van Alkmaarsche Boys. Het bestuur zal een toelichting geven en de leden enkele keuzes voorleggen. Daarna geeft het bestuur de leden drie weken de tijd om hier iets van te vinden, met alternatieven te komen of dat er toch echt mensen opstaan en zal dit bespreken op de jaarlijkse ledenvergadering. Dit zal dan op maandagavond 15 oktober om 20.00 uur tijdens de Algemene Ledenvergadering besloten worden of er nog toekomst is voor de Alkmaarse club.