EGMOND - Egmond aan Zee en omgeving is op zaterdag 27 en zondag 28 januari het decor van de 19e editie van de Egmond Wandel Marathon. Voor dit populaire winterse wandelweekend staan al meer dan 7.600 deelnemers ingeschreven. De wandelaars hebben de keuze of zij 1 of 2 dagen een van de routes van 10,5, 15 of 21,1 km meewandelen. Het wandelweekend wordt op vrijdag 26 januari al geopend met de Wandel Expo en Boerenkoolmaaltijd in Sporthal de Watertoren.

Op zaterdag 27 januari wandelen de deelnemers de Zuidroute, richting Egmond-Binnen en Castricum aan Zee. Zondag 28 januari staat de verrassende Noordroute richting Bergen aan Zee en Schoorl op de agenda. De routes lopen grotendeels door het Noordhollands Duinreservaat. De organisatie van de Egmond Wandel Marathon werkt met deelnemerslimieten om dit natuurgebied te beschermen. Voor de zaterdag zijn er nog 1.750 startbewijzen beschikbaar en voor de zondag kunnen nog 500 deelnemers zich inschrijven.

Populair in regio maar ook in het buitenland


De startbewijzen van de Egmond Wandel Marathon vliegen over de online toonbank en komen overal in Nederland terecht. Voor een grote groep wandelaars ligt de startlocatie om de hoek. Van de groep reeds inschreven deelnemers komt namelijk ruim 10% uit de buurt. Wandelaars uit Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo, maar ook uit Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen staan in het laatste weekend van januari aan de start in het kustdorp.

Duizenden wandelaars doorkruizen eind januari meerdere provincies om aan de start in Egmond aan Zee te verschijnen, zo staan er nu al 350 Noord-Brabanders ingeschreven en komen er ruim 20 Zeeuwen meewandelen. Naast de Nederlandse deelnemers komen er bijna 100 wandelaars uit het buitenland: onder meer Duitsland, Estland, Italië en Zwitserland zijn vertegenwoordigd.

Het weekend begint met boerenkool


De wandelschoenen hoeven pas op zaterdag 27 en zondag 28 januari aan, maar het wandelweekend wordt op vrijdag 26 januari al afgetrapt. Van 17.00 tot 20.00 zijn de deuren van Sporthal de Watertoren geopend en kunnen deelnemers genieten van livemuziek en met een reservering aanschuiven bij de Boerenkoolmaaltijd, waar oer-Hollandse boerenkoolstamppot met (vegatarische) rookworst wordt geserveerd. Ook op zaterdag en zondag is er livemuziek in de sporthal en is de Wandel Expo voor iedereen gratis toegankelijk.

Voor een kleine voetafdruk


Om de rijke natuurgebieden waar doorheen gewandeld wordt zo goed mogelijk te beschermen, zet de organisatie van de Egmond Wandel Marathon extra stappen richting een duurzaam wandelevenement. Naast het doel van de organisatie om zelf zo duurzaam en ecologisch mogelijk te zijn, vraagt de organisatie deelnemers om zwerfafval van het strand en uit de duinen mee te nemen naar de finish. Daar kan het ook tijdens de editie van 2024 weer ingeleverd worden bij de eigenaren van Gejut uit Egmond aan Zee, die mooie kunstwerken maken van zwerfafval om aandacht te vragen voor milieuvervuiling.

Inschrijven


De inschrijving voor de Egmond Wandel Marathon is geopend tot en met zondag 21 januari of tot de deelnemerslimiet is bereikt via www.egmondwandelmarathon.nl. Verzamel je wandelvrienden en -vriendinnen en begin ook sportief aan 2024 in Egmond aan Zee!