BEVERWIJK - Zaterdag is Beentjes Judo Sport judoka Machiel Jansen cum laude geslaagd voor zijn (eerste dan) zwarte band. De Judo Bond Nederland organiseerde de dan examens in sporthal de Walvis in Beverwijk.

De Alkmaarse Machiel Jansen is op 6 jarige leeftijd begonnen bij Randers, en kreeg toen les van Ton Huibers en Eveline Beentjes. Op 17 jarige leeftijd stopte hij met judo. Toen zijn zoontje twee jaar geleden ook begon met judo pakte Jansen zelf ook weer de draad op. Hij had bruine band toen hij in 1996 stopte met judo. En als je ooit een band hebt behaald blijft deze altijd geldig.

Hij begon enthousiast met trainen bij Beentjes Judo Sport. Een van de doelstellingen van Eveline Beentjes om met een eigen judoschool te beginnen was, om "oud judoka's" die ooit het tot bruine band hadden geschopt, te helpen met het behalen van de zwarte band. Vorig jaar is "oud judoka" Marcel Kruse uit Castricum geslaagd voor zijn zwarte band. Zaterdag avond was Marcel de uke (valpartner) van Machiel. Machiel moest een kata laten zien. Dat is een vorm van werpen die vast gesteld is. En worpen uit beweging en grond technieken uit beweging.

Hij werd, bij de uitreiking van de banden, geprezen om zijn bijzonder goede examen. Hij had als enige met hoge cijfers de drie onderdelen volbracht. De rol van Marcel Kruse is net zo groot als die van Machiel Jansen. Het is heel belangrijk dat je een goede valpartner hebt. Toen deze judovrienden ruim 30 jaar geleden samen op de mat stonden hadden ze vast niet verwacht dat ze deze week beiden met de zwarte band op de mat staan!