ALKMAAR – In de Hoornse vaart kwamen zowel de heren 1 als de dames 1 afgelopen zaterdagavond in actie. De avond leverde gemengde gevoelens op. Waar de damesploeg de ongeslagen status behield, verloren de heren het zogeheten ‘vier punten duel’.

Basketbal, dames eerste klasse
Alkmaar Guardians – BV Amsterdam (2) 61-45
Voor de winterstop wist de damesploeg van Alkmaar Guardians alle tien de competitieduels winnend af te sluiten. De ploeg van coach Jeanne Godecke slaagde er in die reeks te vervolgen bij de start van de tweede seizoenshelft. Tegen B.V. Amsterdam werd een 61-45 overwinning behaald. Zonder twee vaste krachten, waaronder spelverdeelster Judith Mohrs, startte Guardians aan het treffen met de Amsterdamse opponent. Daar stond de terugkeer van Leonie Molenaar tegenover. Na acht maanden blessureleed was Molenaar weer terug bij de ploeg van Godecke.

“Na een wat stroef begin werden de aanvallen goed uitgespeeld. Heel langzaam werd de voorsprong uitgebreid, zodat Alkmaar ging rusten met 31-22” vertelt de coach van de thuisploeg. “Aan het begin van het derde kwart zette Alkmaar het gas erop en Amsterdam had moeite om de aansluiting te houden.

Godecke: “Aanvallend speelden wij vaak slim onder de agressieve verdediging van hen uit terwijl de hun speelsters veel meer moeite hadden om tot een scoringskans te komen”. Langzaam maar zeker liep Alkmaar uit, maar Amsterdam bleef knokken. Hierdoor konden dames van Alkmaar verdedigend niet verslappen. De punten bleven in Alkmaar, 61-45. “Een terechte overwinning. De dames hebben hard gewerkt voor deze overwinning” besluit de coach.

Basketbal, heren eerste klasse
Alkmaar Guardians – Volendam 71-79
Waar de dames de elfde zege van het seizoen behaalde, eindigde de avond voor het herenteam minder florissant. De zogeheten ‘vier punten wedstrijd” werd met 71-79 verloren. De uitwedstrijd aan het begin van het seizoen werd nipt gewonnen door Alkmaar Guardians. “ De verwachtingen voorafgaand aan de wedstrijd waren dan ook positief” zei Roy Huberts, speler bij de thuisploeg. “Het enige verschil met de vorige wedstrijd was dat er nog meer bepalende spelers in het team zaten welke gaande weg het seizoen zijn afgehaakt om allerlei redenen. Volendam, dat vorig jaar nog een niveau hoger speelde, heeft echter ook veel kwaliteit moeten inleveren”.

Het duel tussen Guardians en Volendam werd een gelijkopgaande. “Elke keer als de wedstrijd onze kant op viel vluchtte de Volendammers in een time out en kwamen met een zogenoemde zone verdediging waar moeilijk tegen werd gescoord” blikt Huberts terug. “Helaas werden er door ons veel makkelijke ballen gemist wat gelijk door hen werd afgestraft”.

Uiteindelijk eindigde het duel in de eerste klasse in een 71-79 eindstand. De heren van Alkmaar Guardians blijven hierdoor steken op een voorlaatste positie met slechts twee punten voorsprong op hekkensluiter BV Hoofddorp.