ALKMAAR - AZ heeft zaterdagavond een simpele zege behaald op FC Emmen. De ploeg van trainer John van den Brom had de wedstrijd feitelijk al na 35 minuten beslist door twee benutte strafschoppen en een eigen doelpunt.

Door de zege hebben de Alkmaarders de vierde plaats nog steviger in handen en zet het de uitstekende reeks waar men mee bezig is voort.Sinds 7 december werd er, inclusief twee bekerwedstrijden, slechts eenmaal verloren (uit bij PSV) en zeven keer gewonnen. Ook de doelcijfers (23-4) in die acht wedstrijden spreken boekdelen, en zaterdag werd voor de vierde maal op rij de nul gehouden.

Ook tegen FC Emmen greep men direct de tegenstander bij de keel en dat sorteerde effect. Na tien minuten wees scheidsrechter Gözübüyük naar de stip na een overtreding op Svensson, en twintig minuten later deed hij dit weer toen Guus Til gevloerd werd. In beide gevallen bleef Teun Koopmeiners uiterst koelbloedig. Een prachtige combinatie leverde zelfs de 3-0 op toen een voorzet van Svensson door Michael de Leeuw achter zijn eigen keeper werd gekopt.

Hoewel Emmen dit seizoen al voor een aantal verrassingen had gezorgd kwam het er in Alkmaar niet aan te pas en de tweede helft was nauwelijks op gang toen Calvin Stengs een fraaie actie bekroonde met een treffer. Bij deze aanval raakte Mats Seuntjens geblesseerd en de aanvaller moest met een hoofdwond per brancard van het veld en werd vervangen door Björn Johnsen. AZ was hierna even aangeslagen, maar kwam in het laatste kwartier weer sterk voor de dag. Eerst met een bal op de paal van Idrissi en uiteindelijk mocht Johnsen op aangeven van Stengs de eindstand op 5-0 bepalen.

AZ - FC Emmen 5-0 (3-0)
10. Koopmeiners (pen.) 1-0
30. Koopmeiners (pen.) 2-0
35. De Leeuw (e.d.) 3-0
47. Stengs 4-0
86. Johnsen 5-0