ALKMAAR - AZ heeft zaterdagavond uitstekende zaken gedaan in de strijd om de vierde plaats door directe concurrent FC Utrecht met 3-0 terug te wijzen. In een bijna uitverkocht stadion was het een meer dan terechte zege voor de ploeg van trainer John van den Brom.

De basis van de zege werd al in de eerste helft gelegd want AZ maakte het spel en de ploeg uit de Domstad loerde voornamelijk op de counter. Ondanks het veldoverwicht bleven grote kansen uit, maar in de laatste tien minuten sloeg AZ tweemaal toe. Ricardo van Rhijn, die de geschorste Jonas Svensson verving haalde van zo'n dertig meter uit en mede door een gevaarlijke stuit was keeper Jensen kansloos. Diezelfde Jensen ging een vijf minuten later stevig in de fout bij een schot van Seuntjens waardoor men met een comfortabele 2-0 voorsprong ging rusten.

Door die stand moest FC Utrecht uit de schulp kruipen en keeper Marco Bizot moest in actie komen om een schot van Klaiber onschadelijk te maken. Veel meer gevaar kon de ploeg van Dick Advocaat echter niet stichten met name omdat Ron Vlaar weer als vanouds heerste in de verdediging. De slotfase kende twee hoogtepunten met de rentree van Stijn Wuytens na lang blessureleed en de mooie solo van Calvin Stengs waarmee hij de eindstand op 3-0 bepaalde.

AZ - FC Utrecht 3-0 (2-0)
37. Van Rhijn 1-0
42. Seuntjens 2-0
90. Stengs 3-0

Opstelling AZ: Marco Bizot; Ricardo van Rhijn, Ron Vlaar, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan; Fredrik Midtsjø, Guus Til, Adam Maher; Calvin Stengs, Mats Seuntjens, Oussama Idrissi (81. Stijn Wuytens).

Opstelling FC Utrecht: David Jensen; Sean Klaiber, Timo Letschert, Emil Bergström, Nicolas Gavory; Simon Gustafson, Joris van Overeem, Urby Emanuelson (72. Sander van de Streek); Gyrano Kerk (81. Othmane Boussaid), Nick Venema (46. Jean-Christophe Bahebeck), Oussama Tannane.