HEERHUGOWAARD – AZ Alkmaar is overtuigend winnaar geworden van de 9e editie van het Reiger Boys International Youth Tournament door FC Emmen in de finale te verslaan. Het U11-toernooi met veertig deelnemende teams en meer dan 200 wedstrijden was wederom een groot succes op een zonovergoten Sportpark De Wending.

Voor AZ was het de eerste deelname aan het toernooi daar men in de voorgaande jaren nog niet over een O11-team beschikte. Vooraf werd het team al gezien als een van de favorieten nadat het ongeslagen kampioen was geworden, en die rol maakte de ploeg volledig waar.

Freewheelend
In de poulefase was men niet te stuiten en volgden de zeges elkaar snel op, meerdere malen met grote cijfers. Na zeven poulewedstrijden kreeg men in de kwartfinale iets meer tegenstand van ADO Den Haag. Door sterk te verdedigen en een uitblinkende keeper bleef het 0-0, waarna AZ na maar liefst achttien strafschoppen alsnog naar de laatste vier ging. Daar ging men weer freewheelend verder door NEC met 4-0 te verslaan. In de finale trof het FC Emmen dat in de andere halve finale te sterk was voor het verrassende Nieuw West United, de beste amateurploeg van het toernooi. Emmen was al voor de wedstrijd in de “winning mood” nadat men te horen had gekregen dat het eerste elftal was gepromoveerd naar de Eredivisie. AZ stak daar echter een stokje voor en werd na twee goals van Tycho de Wit de meer dan terechte winnaar van het toernooi.

Reiger Boys
Achter AZ, FC Emmen, NEC en Nieuw West United eindigde KRC Genk (België) als beste buitenlandse ploeg op een vijfde plaats. Het team van thuisploeg Reiger Boys kon de finaleplaats van een jaar eerder niet evenaren maar een tiende plaats in het deelnemersveld van 40 ploegen is toch een puike prestatie. Er mocht zelfs een tweede team van Reiger Boys meedoen nadat DEM niet kwam opdagen. De organisatie heeft jaarlijks de JO11-2 klaar staan als back-up, en deze jongens kregen vanmorgen vlak voor aanvang te horen dat ze even later tegen o.a. Celtic, De Graafschap en Emmen mochten voetballen. De ploeg eindigde uiteindelijk als 37e, maar dat mocht niet deren op deze dag.

Jubileum
Namens de toernooicommissie was Ben Rietveld te spreken over de dag: ‘We hebben prachtig weer gehad, en dankzij een geweldige groep vrijwilligers hebben honderden kinderen een onvergetelijke dag gehad. Na de poulewedstrijden kregen we even problemen met het computersysteem dat de uitslagen en standen bijhoudt, maar dat werd gelukkig opgelost, al liep het middagprogramma wel vertraging op. Om ons heen hebben we vooral heel veel positieve reacties gehad en dat doet ons uitkijken naar volgend jaar als we ons 10-jarig jubileum vieren.’