ALKMAAR - De Noord-Hollandse derby tussen AZ en Ajax is zondagmiddag geheel verdiend gewonnen door de thuisploeg. De Alkmaarse aanvoerder Guus Til zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd. AZ dient de Amsterdammers daarmee een gevoelige tik toe in de strijd om het kampioenschap.

Ajax hoopte op 31 maart in een rechtstreeks duel in de Johan Cruijff Arena de koppositie van PSV over te nemen, maar zal nu over twee weken moeten winnen om de aansluiting te behouden. Het gat tussen beide ploegen is weer opgelopen tot vijf punten en dat is de verdienste van AZ dat in het eigen AFAS-Stadion een puike wedstrijd afleverde.

De Amsterdammers kwamen er aanvallend niet aan te pas. Pas vlak voor de rust kreeg Van de Beek een goede kopkans, maar deze werd door Ron Vlaar nog voor de doellijn gekeerd. Daarvoor had de thuisploeg al een handvol mogelijkheden om zeep geholpen via Svensson, Til, Midtsjo en Idrissi. Laatstgenoemde was het dichtst bij een treffer toen hij Onana passeerde, maar Tagliafico de bal van de lijn wist te keren. Onana moest vervolgens ook nog een poging van Midtsjo uit de hoek tikken.

Ook na de rust bleef de thuisploeg de bovenliggende partij en in de 56e minuut werd het daarvoor beloond toen Vlaar een bal de doelmond in bracht. Idrissi wist er geen raad mee, maar aanvoerder Til wel. Calvin Stengs had hierna de kans deze score te verdubbelen, maar kwam Onana tegen. Met het inbrengen van Huntelaar en Lang ging Ajax op jacht naar de gelijkmaker en hoewel AZ soms even wankelde was keeper Bizot standvastig met puike reddingen op een kopbal van Huntelaar en een schot van Mazraoui. De grootste kans was zelfs nog voor Idrissi, maar hij vond Onana op zijn weg.

Desondanks sleepte AZ de drie punten verdiend over de streep waardoor het nu in punten gelijk komt met Feyenoord in de strijd om de derde plaats. En Ajax weet wat het te doen staat over twee weken in de Johan Cruijff Arena.

AZ - Ajax 1-0 (0-0)
56. Til 1-0

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Geel: Schöne (Ajax)

AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan; Fredrik Midtsjø (78. Stijn Wuytens), Guus Til, Adam Maher; Calvin Stengs, Mats Seuntjens, Oussama Idrissi (88. Owen Wijndal).

Ajax: Andre Onana; Noussair Mazraoui, Matthijs de Ligt, Daley Blind, Nico Tagliafico; Lasse Schöne (64. Noa Lang), Donny van de Beek, Frenkie de Jong; Hakim Ziyech (23. Kasper Dolberg), Dusan Tadic, David Neres (75. Klaas Jan Huntelaar).