ALKMAAR - De Alkmaarse Fatima (23 jaar) is één van de vrouwen die wekelijks sport bij het vrouwenuur van Sport-Z in sportcomplex Oosterhout. Toen ze hiermee startte werd ze vooral gestimuleerd door haar moeder, die het ontzettend belangrijk vindt dat ze er een gezonde leefstijl op nahoudt. Maar ze ziet zelf de voordelen ook, “als ik aan het sporten ben is mijn hoofd even helemaal leeg, geen stress of iets anders, dat geeft eigenlijk een heerlijk gevoel,” licht ze zelf toe.

Knokken voor een plek in de maatschappij

Vijf jaar geleden vluchtte Fatima met haar ouders, zusjes en broers uit Syrië. Nog altijd zet ze zich keihard in om haar plekje te vinden in de Nederlandse maatschappij. Dat is een lange en lastige weg, want vlak na aankomst in Nederland werd Fatima 18 en als volwassene in Nederland ben je erg op jezelf aangewezen. “Van het begin af aan ben ik ervoor gegaan en heb ik alles zelf opgepakt, heb hulp gezocht en ben aan de slag gegaan. Het begon natuurlijk met het examen Nederlands, met als uiteindelijke doel een studie aan de Universiteit van Amsterdam te gaan volgen.” Om dit te realiseren was het naast een examen Wiskunde, ook nodig om Engels te studeren. “Via Team Vrijwillig was ik al gekoppeld aan iemand die wekelijks Nederlands met mij blijft oefenen, maar nu zoek ik ook iemand om Engels mee te praten. Het lezen en schrijven heb ik aardig onder de knie, maar bij het praten kan het een warboel in mijn hoofd worden met mijn moedertaal, Nederlands en Engels door elkaar.”

Negatieve invloed van stress
Bij aankomst in Nederland ervoeren veel familieleden gezondheidsproblemen. Veroorzaakt door zorgen over familie en vrienden in Syrië, door stress over de vooruitzichten in Nederland en door het wennen aan een nieuw klimaat. “We waren veel ziek, bij mijzelf leidde dat zelfs tot een ontsteking in de hersenen, wat na een MRI aan het licht kwam. Het virus dat dit veroorzaakte komt nog elke herfst terug. Het is vooral aan mijn moeder te danken dat wij hier nu zo goed aan werken. Ze erop dat we de juiste voeding en vitaminen binnenkrijgen en ook bewegen is inmiddels vast onderdeel van ons weekprogramma.”

In beweging via Sport-Z
Fatima kwam in contact met Sport-Z via Heleen, de sportcoach die ook een beweegaanbod verzorgt op het sportveldje aan de Picassolaan in Alkmaar, waar momenteel veel statushouders gehuisvest zijn. Zij merkte op dat het vooral de jonge kinderen waren die op het aanbod afkwamen, volwassenen zag je nauwelijks. Na een inventarisatie langs de deuren naar de behoefte, startte zij een fitnessgroepje voor jonge meiden. “Wat ik merk is dat de mensen hier veel aan hun hoofd hebben. Iets regelen om te sporten, dat is niet zo eenvoudig. Bovendien zijn ze gebonden aan enkele voorwaarden vanuit hun geloof en sporten de vrouwen vaak apart van de mannen,” aldus Heleen. Fatima vult aan: “Heleen is een leuke, sterke vrouw die voor ons ontzettend goed werkt verricht. Ze blijft het gewoon proberen en staat telkens weer voor je deur, op deze manier zorgt ze echt voor de mensen. Omdat wij geen vervoer hebben komt ze ons zelfs ophalen met het Sport-Z busje. Ze is onze stok achter de deur!”

Studeren, een huis vinden en hopelijk genoeg tijd blijven vinden om te gaan sporten. Dat is waar Fatima zich de komende tijd op zal richten. “Als het aanbod aan vrouwen sporturen in de buurt groter wordt zal ik ook meer mogelijkheden hebben om dit te combineren met mijn studie,” besluit zij: Een wens waar Heleen niet ongevoelig voor is.
Wie interesse heeft in het sportaanbod voor nieuwkomers kan contact opnemen met Heleen. Zij kijkt in gezamenlijk overleg welk aanbod het best bij jouw wensen aansluit. Bel of app naar 06-42234439 of mail h.vancronenberg@sport-z.org.
www.sport-z.org