ALKMAAR – Lange wedstrijden, veel spanning, hoog en laag niveau, ideale weersomstandigheden en een goede sfeer. Het was er allemaal tijdens de voorlaatste dag van het Future toernooi waarbij het publiek wederom kon genieten.

Niet alleen het publiek genoot van de zestal wedstrijden die afgelopen zaterdag werden afgewerkt. Ook de organisatie kon rustig toekijken. ‘Het loopt net zoals de rest van de week goed, het is alleen maar leuk.’ zei toernooi directeur Roland op de Weegh vlak voor de finale van de heren dubbel.

Die wedstrijd was, samen met de dames dubbel, het slotstuk van wederom een mooie dag. ‘Ik vind het toernooi verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Goede catering, tenten en banen’, vertelde Botic van de Zandschulp over het toernooi waar hij vorig jaar tot de halve finale kwam. Ditmaal slaagde de 22 jarige tennisser er in om die prestatie te verbeteren. Tegen de Duitse Marvin Moeller had hij drie sets (6-4, 2-6, 6-1) nodig om de winst te pakken. In de twee uur durende wedstrijd leek het talent het in de tweede set even kwijt. ‘Toen won ik nul servicegames. Bij 3-2 had ik de kans om terug te breken, maar toen werd het 4-2 en 5-2.’ In de derde en beslissende set maakte Van de Zandschulp het goed door de winst overtuigend naar zich toe te trekken.

Vertrouwen
De zege was een belangrijke voor Van de Zandschulp. Naast het feit dat de finale van het enkelspel werd behaald tankte de, volgens de organisatie, toernooifavoriet vertrouwen. ‘Ik heb de afgelopen tijd weinig gewonnen en had weinig vertrouwen. Ik ben blij dat ik nu de finale heb gehaald en wedstrijden heb gewonnen. De één krijgt door trainen vertrouwen en de ander door wedstrijden te winnen.’ vervolgt de man die volgende week zijn opwachting zal maken op een Future toernooi in Den Haag. Voor dat hij zich kan opmaken voor het volgende toernooi speelt hij op de afsluitende dag van het evenement in Alkmaar de finale tegen de Belgische Clement Geens.

Wie ook met vertrouwen richting de finale zal toewerken is de Belgische Greet Minnen. Tegen Oleksandra Oliynykova uit Kroatië moest ze heel diep gaan om de zege te pakken, maar de blijdschap was daardoor extra groot. ‘Als je na drieënhalf uur win is het sowieso extra mooi. Het was niet het mooiste tennis, maar als je wint is alles goed’, lachte Minnen. Met lange rally’s en zeer spannende ontknopingen werd het publiek getrakteerd op een fraai duel.

Genieten
Net zoals toernooidirecteur Roland op de Weegh en de Nederlandse Botic van de Zandschulp geniet Minnen van het toernooi. ‘Het is een goed en leuk georganiseerd evenement. Er is veel publiek.’ aldus de 20-jarige die tijdens haar eerste deelname aan het Future toernooi Alkmaar direct een finaleplek bemachtigde. Daarin treft het de Zweedse Marina Yudanov die na één set al klaar was. In haar halve finale gaf de Belgische Tamaryn Hendler immers op.

Tevens stonden de finale van de dubbels op het programma. Bij de heren wist het duo Botic van de Zandschulp – Roy Sarut de Valk in twee sets (6-2, 6-3) te winnen van Ryan Nijboer en Michiel de Krom. Bij de dames greep Annick Melgers uit Heiloo samen met de Zweedse Marina Yunova de winst door het het koppel Linda Puppendahl – Franziska Kommer met 7-6 en 6-4 te verslaan.

Het betekende het einde van de voorlaatste Future dag die dus tot tevredenheid leidde bij Roland op de Weegh: ‘De zon scheen en het verliep wederom goed. Alles er op en er aan.’