ALKMAAR - Woensdag 29 augustus was een spannende dag voor IJsbaan De Meent Bauerfeind. Vanaf 7.30 uur reden betonwagens af en aan bij het Olympiapark om de gerenoveerde 400-meterbaan van een nieuwe laag beton te voorzien. Onder toeziend oog van Alkmaar Sport moest dit in een continue stroom gebeuren om een perfect egaal oppervlakte te realiseren. Om 18.00 uur voltooide de laatste betonwagen de stort, waarna nog tot diep in de nacht doorgewerkt werd om de gladheid van de baan te optimaliseren. Een inmiddels volledig afgedekte baan hardt momenteel uit, waarna zij met de modernste snufjes vanaf 12 oktober weer door de schaatsers in gebruik kan worden genomen.

Direct na de sluiting van het ijsseizoen, in maart 2018, is projectmanager Alkmaar Sport begonnen met de renovatie van de Alkmaarse ijsbaan. Na het aanleggen van ruim 56000 meter baanpijp waar straks het koudemiddel doorstroomt om een ijslaag op de baan te creëren, was het storten van het beton de cruciale link in het realiseren van de nieuwe baan. Om een egale vloer te realiseren was het nodig bijna 100 kubieke meter beton te verwerken in korte tijd, omdat het beton aanéén gestort diende te worden.

Pieter Dijkman, wethouder sport van de gemeente Alkmaar, bezocht belangstellend het project. Hij kon van de eerste rang toekijken hoe het storten van het beton in zijn werk ging, en werd daarbij voorzien van uitleg door Matthé Laan, manager Beheer & Onderhoud van Alkmaar Sport. “Het is fascinerend om te zien met welke precisie dit proces verloopt. Een maximaal verschil van 1,5 cm in hoogteverloop over een baanlengte van 400 meter, dat is een knap staaltje werk! Met deze investering is de Alkmaarse IJsbaan weer helemaal klaar voor de toekomst,” aldus Dijkman.12 oktober opent de ijsbaan weer feestelijk haar deuren en kunnen alle bezoekers de nieuwe ijsvloer met de eigen ijzers testen.