ALKMAAR - De Alkmaarse scheidsrechter Shona Shukrula weet op haar weg om de top van het vaderlandse arbitragekorps te bereiken opnieuw historie te schrijven. Komende zaterdag is zijn bij de wedstrijd FC Eindhoven-Telstar in de Keuken Kampioen Divisie de eerste vrouwelijke arbiter die dienst mag doen als 4e official bij een wedstrijd in het betaalde voetbal.


De 29-jarige Alkmaarse weet hiermee een nieuwe mijlpaal te bereiken. Afgelopen december was zij immers ook de eerste vrouwelijke scheidsrechter die een wedstrijd in de Tweede Divisie mocht leiden tijdens het duel Jong Sparta-ASWH.

Shukrula heeft er nooit een geheim van gemaakt de absolute top te willen behalen als scheidsrechter en maakt hard furore. In rap tempo klom zij vanuit de lagere klassen op richting Hoofdklasse, Derde Divisie en inmiddels Tweede Divisie. Daarnaast staat ze reeds sinds 2017 op de FIFA-lijst en floot tal van internationale wedstrijden in het vrouwenvoetbal zoals meerdere interlands en in de Champions League voor vrouwen. Tevens kreeg zij vorig jaar de KNVB-bekerfinale voor vrouwen toebedeeld.

Nu ze komend weekend als official langs de kant staat in het betaalde voetbal lijkt het slechts een kwestie van tijd dat ze ook de eerste vrouwelijke scheidsrechter wordt die een wedstrijd in het betaalde voetbal in goede banen mag leiden.