ALKMAAR - Van 27-31 juli vertegenwoordigen 3 Alkmaarse jeugdleden van de ARZV Roei Nederland op het wereldkampioenschap onder 19 in Varese, Italië. Een week later, van 5 tot 7 augustus mogen nog eens 3 Alkmaarders naar de Coupe de la Jeunesse in Castrelo de Miño, Spanje. Deze wedstrijd is een internationaal roeitoernooi voor junioren, georganiseerd door en voor 16 landen.

Voor Nederland komen in totaal 6 Alkmaarse roeiers aan de start: Demi Straathof (JW 4-), Auke Kloosterman (JM 2x) en Joost van der Sluis (reserve) mogen naar het WKu19 in Italië. Sunny de Haas (JW2x), Pien Eijskoot (JW2x) en haar broer Tos (JM2-) reizen af naar Spanje!

De junioren van de ARZV Roei hebben zich goed voorbereid op deze belangrijke wedstrijden.
Ze trainen ca. 9x in de week, waarvan de laatste weken voornamelijk op de Bosbaan in Amstelveen. Voorafgaande aan de selectie hebben ze keihard getraind op de ergometers, krachtcircuits en in de boot. Met steun van de coaches en ervaren wedstrijdroeiers van de ARZV Roei is er op basis van trainingsschema’s hard gewerkt om zich te kwalificeren voor deze wedstrijd. En met succes!

‘Niet te doen, zo spannend!’, aldus Demi Straathof (18) na de Koninklijke Holland Beker in juni. Deze wedstrijd was het laatste selectiemoment voor kwalificatie voor het WK. Na zenuwslopende voorwedstrijden, halve finales en finales wisten Auke, Demi en Joost zich te kwalificeren voor de equipe die naar het WKu19 mag. Het drietal heeft vorig jaar al deelgenomen aan de Coupe de la Jeunesse waar ze hun eerste internationale ervaring opgedaan hebben. Straathof:‘Nu naar het WK is wel echt next level hoor!’

De Dutch International Youth Regatta was het laatste moment voor Sunny, Pien en Tos om te laten zien wat zij in hun mars hadden. De twee meiden startten in de dubbeltwee en stelden met krachtig roeien hun plek veilig. Tos Eijskoot (17) moest nog flink aan de bak met zijn partner Reijer ter Laak (De Hoop, Amsterdam) in de tweezonder, maar met 6 seconden verschil, was het ook voor hen duidelijk: op naar Spanje! Het is heel bijzonder dat broer en zus Eijskoot samen naar dit internationale toernooi mogen afreizen! ‘Dat wordt dus vakantie in Spanje!’, roept moeder Chantal na de bekendmaking.

Anneloes Russell-van der Zee en Neeltje Thoes zijn de coaches van de wedstrijdroeiers van de ARZV. Met hulp van de sponsor, Avia Marees, kon de afgelopen jaren zorgvuldig toegewerkt worden naar het versterken van het junioren roeien in Alkmaar. Anneloes zal de Alkmaarse roeiers naar Spanje begeleiden, waar de bondscoach met zijn staf dit doet naar het WKu19. Op de website van Worldrowing zijn de wedstrijden van deze toproeiers te volgen.

De Alkmaarse junioren zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Roeien is een sport die iedereen goed kan leren, waarbij een portie doorzettingsvermogen wel nodig is. Zowel individueel als in een ploeg roeien, leer je al vrij snel. Dus ben je lang, sterk en een doorzetter? Kom zeker eens kijken bij de ARZV!