ALKMAAR – Komende zaterdagavond staat de Alkmaarse derby op het programma. Alkmaarsche Boys en Kolping Boys staan dan, in het eerste competitieduel na de winterstop, tegenover elkaar. Het is de strijd tussen twee ploegen die omhoog kijken, beter willen én ook kunnen.

De thuisclub van komende zondag, Alkmaarsche Boys, kan niet anders dan omhoog kijken. De ploeg ging de winterstop in als hekkensluiter, en zal graag uit de gevarenzone willen komen. Tegenstander Kolping Boys staat, mede door een matige fase in de eerste seizoenshelft, op de achtste plaats. Aangezien de ploeg uit Oudorp in de top van de tweede klasse wil bivakkeren, zullen de resultaten beter moeten. Voor beiden ploegen is stijgen op de ranglijst momenteel een realistisch doel. Want waar Alkmaarsche Boys slechts drie punten achterstand heeft op de veilige elfde plaats, doet Kolping Boys mee om de strijd om de tweede periodetitel.

Ontwikkeling
Met een laatste plaats is de eerste seizoenshelft teleurstellend verlopen voor Alkmaarsche Boys. Toch begon het goed. “De voorbereiding was naar volle tevredenheid, ook omdat er acht nieuwe jonge spelers bijgekomen zijn. Deze aanvulling was nodig omdat er een viertal spelers zijn gestopt. Door de goede voorbereiding hebben we de bekerwedstrijden goed gespeeld en gingen we door naar de volgende ronde” blikt coach Mats Blokdijk terug. “Met dit elftal zijn we gestart in de competitie, maar vanwege blessures en werkverplichtingen van de vaste waarden in het elftal moesten we deze spelers vervangen door de nieuwkomers, waarvan enkelen nog moesten wennen aan het spelen in de tweede klasse”. De ontwikkeling was er echter wel, zag de oefenmeester. “Zowel de staf als de spelers hebben de overtuiging dat wij niet thuis horen op de plaats waar we nu staan. Aan ons de taak om dat de aankomende dertien wedstrijden te laten zien” klinkt het vastberaden. “De meest positieve ontwikkeling voor ons is dat de trainingsopkomst aanzienlijk is gestegen. Dit komt onder andere door het niveau van de training, waarin mijn stage bij AZ een positieve bijdrage heeft geleverd”.

Op de rit
Net zoals bij de ploeg uit Overdie, beleefde Kolping Boys niet de eerste seizoenshelft waar het op had gerekend. “We zijn er niet heel tevreden over. We hebben vijf à zes wedstrijden op rij geen goed resultaat neergezet” vertelt Marc de Wilde. “Dan weet je dat er gemor en onrust komt”. Toch liet de coach zich niet leiden door onrust, of twijfel. “Intern wisten wij wel waar we mee bezig waren, en uiteindelijk heeft het wel geresulteerd in twee goede overwinningen” vervolgt de oefenmeester. “We moeten afwachten hoe we de winterstop uitkomen, maar we hebben de boel wel aardig op de rit en de neuzen staan dezelfde kant op”.

Winterstop
De afgelopen weken stonden voor de Alkmaarse ploegen in het teken van voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Alkmaarsche Boys vulde de winterstop met deelname aan de Wintercup bij AFC’34, waarin het in de finale boog voor de gastheren (4-3). “In deze wedstrijd hebben we de speelwijze kunnen uitvoeren zoals we ook in de competitie willen starten” vertelt Blokdijk. De opponent van zaterdag speelde op het eigen complex een mini-toernooi tegen LSVV en SV Koedijk. De ploeg van de Wilde won het toernooi. Beiden ploegen zullen dus het nodige vertrouwen hebben getankt om zo de strijd aan te gaan in de tweede seizoenshelft.

Voor Mats Blokdijk en zijn ploeg was er meer positief nieuws, dan de uitslagen tijdens de wintercup. “Sommige spelers kwamen terug van een langdurige blessure en sloten weer aan bij de selectie, mede dankzij onze hard werkende verzorger Paul Hardy” aldus de oefenmeester.

Duidelijk doel
De komende maanden staan voor beiden ploegen in het teken van verbeteringen. Met name de resultaten zullen bij beiden ploegen beter moeten. Zo had Kolping Boys immers verwacht bovenin mee te draaien. “Dat kan nog steeds, de tweede klasse is al jarenlang een klasse waarbij clubs enorm dicht bij elkaar staan” aldus de Wilde. De coach is echter wel voorzichtig. “We hebben nu wel een grote achterstand. Maar het is niet onmogelijk om het goed te maken, en daarnaast staan wij er ook goed voor in de tweede periode. Ik verwacht dat wij bovenin zullen gaan eindigen”.

Komende zaterdag, dan hervatten Alkmaarsche Boys en Kolping Boys de competitie met de Alkmaarse clash. Blokdijk: “Deze derby staat op zichzelf. Wij zijn klaar om de strijd met hen aan te gaan. Zowel fysiek als conditioneel. Het blijft voor de spelers een speciale wedstrijd waarbij de strijd en inzet bepalend is voor het resultaat”.

Voorafgaand zullen de JO11-teams van Alkmaarsche Boys en Kolping Boys het tegen elkaar opnemen. De jeugdderby begint om 17.30 uur.