ALKMAAR - Plotseling stond hij daar zondag in de basis bij Alkmaarsche Boys, de 22-jarige Ahmet Kutlu, die ondanks zijn jonge leeftijd al de nodige voetbalavonturen heeft meegemaakt. De voormalige jeugdspeler van Vrone en AFC '34 speelde de afgelopen drie jaar als prof in Turkije. Vanwege zijn opleiding koos hij ervoor om terug naar Nederland te keren en daardoor maakt hij het seizoen af bij Alkmaarsche Boys.


De aanvaller begon zijn voetballoopbaan bij Vrone, maar koos al vroeg voor de jeugdopleiding van AFC '34. "Een mooie tijd waar ik met veel plezier aan terug denk en ik ben mijn trainers van AFC '34 nog steeds dankbaar voor de opleiding die ik daar genoten heb". Na zijn jeugdjaren probeerde Kutlu het eventjes bij Kolping Boys, maar dat was net in de corona-periode. Mede daardoor liep hij een stage bij Jong Sparta mis. "In januari 2021 regelde mijn zaakwaarnemer een stage in Antalya en tijdens enkele oefenwedstrijden maakte ik een goede indruk en scoorde zelfs een paar keer. Vervolgens kwam er belangstelling van verschillende clubs, maar ik koos voor Kirsehir Belediyespor, die mij een contract voor anderhalf jaar aanboden. De club speelde in de TFF 2.Lig, zeg maar het derde niveau in Turkije. Kirsehir is een stad in het hart van Turkije, niet ver van Ankara en tevens de regio waar mijn familie vandaan komt".

Avontuur

Kutlu had het naar zijn zin bij de club. "Ik trainde met voormalige profs van de Turkse topclubs zoals Fenerbahce en Galatsaray en heb heel veel geleerd van dit soort spelers. Het was echter ook een ervaren ploeg en voor mij als jonge jongen, ik was toen 19, was het moeilijk om daar tussen te komen. Om vervolgens meer speeltijd te krijgen heb ik in de jaren daarna nog wat stappen gemaakt". Kutlu trok oostelijker richting 23 Elazig FK en speelde vervolgens ook nog voor Agri 1970 Spor wat bijna tegen de Armeense grens aanligt. "Ik heb het hele land gezien, in prachtige stadions gespeeld en soms per vliegtuig naar uitwedstrijden gereisd. Een prachtig avontuur die ik voor geen goud had willen missen."

Na ook nog even voor Catalcaspor, wat juist weer in het westen van Turkije ligt, te hebben gespeeld keerde de avonturier pas geleden terug naar Nederland. "Na drie jaar wilde ik wel weer dichterbij mijn familie zijn en tevens wil ik hier in Nederland mijn opleiding Social Work afronden. Dit wil ik versneld doen, dus binnen vijftien maanden, dus dat wordt wel bikkelen".

Uiteraard zocht Ahmet Kutlu ook een club om te voetballen en waar hij had kunnen kiezen voor een hoger niveau viel het oog juist op vierdeklasser Alkmaarsche Boys. "Ik ken hier een hoop jongens. Enkele spelers hebben ook bij AFC '34 gespeeld of ken ik gewoon uit de buurt. Ik ben een paar keer wezen trainen, merkte dat de sfeer goed is en had ook gelijk een goede klik met de trainer en teammanager Michael Koeleman, die heel veel regelt voor de jongens binnen de selectie. Na enkele trainingen wist ik al dat ik hier in ieder geval het seizoen wil afmaken".

Toekomst

En wat de toekomst brengt? "Dat weet ik echt niet. Mijn opleiding duurt in elk geval 15 maanden dus de kans is zeer groot dat ik hier volgend seizoen ook nog speel en naar de verdere toekomst kijk ik nog niet. Het komt zoals het komt. In ieder geval wil ik dit seizoen al voor de prijzen gaan met Alkmaarsche Boys, want dat is echt mogelijk met deze groep".

Afgelopen zondag mocht Ahmet Kutlu zodoende als linksbuiten zijn debuut maken in Alkmaarsche Boys 1 in de thuiswedstrijd tegen Geel Zwart '30. Daarin maakte hij gelijk indruk want kort voor rust maakte hij na een vlot lopende aanval de 1-1 en direct na de pauze leverde hij een spatzuivere assist af op Sercan Yilmaz die de 2-1 liet aantekenen. Kutlu werd na een ruim uur gewisseld en zag zijn nieuwe ploeg de wedstrijd uiteindelijk met 3-1 winnen.