ALKMAAR – Er zal met weinig plezier naar worden toegeleefd, de laatste thuiswedstrijd in de reguliere competitie. Alkmaarsche Boys is immers bij een nederlaag gedegradeerd uit de tweede klasse A. Daarnaast treft het met Zaanlandia een sterke tegenstander, die ploeg kan immers kampioen worden.

Het is een seizoen waar weinig aanhangers van Alkmaarsche Boys blij mee zullen zijn. ‘De spelers van de selectie zijn natuurlijk teleurgesteld in het resultaat van het afgelopen seizoen. De ene speler gaat er beter mee om dan de andere, maar de spelers zijn gewoon hard aan het trainen omdat we nog steeds een kans hebben om erin te blijven’, vertelt Mats Blokdijk. ‘Er wordt best veel gevraagd van de jongens omdat je ook dit gehele seizoen onderaan staat, waarbij er twee à drie periodes zijn geweest in de competitie dat het elftal compleet was en er ook goede resultaten werden behaald.’ doelt de coach op de overwinningen op Zilvermeeuwen en KFC, de doelpuntloze gelijke spelen tegen Kolping Boys en Zaanlandia maar ook de winstpartijen op Texel’94 en VSV.

Moeilijk
De kansen op lijfsbehoud nemen wekelijks af. Met nog twee duels te gaan heeft Alkmaarsche Boys vier punten minder dan de ploeg boven zich. Om zicht te houden op de nacompetitie (het hoogst haalbare) zal de ploeg komende zondag minimaal een punt moeten pakken. Wanneer het hier in slaagt en concurrent VSV verliest dan wordt de degradatiestrijd op de laatste speeldag beslist. Met Zaanlandia treft het komend weekeinde dan wel een pittige tegenstander. De Zaandammers zijn bij een overwinning kampioen.

Geen ramp
Leuk is degraderen niet, maar een absolute ramp is een degradatie niet volgens Mats Blokdijk. ‘Dit heeft te maken heeft met het plan om van onderaf weer een team te gaan bouwen voor de komende jaren, waarbij de eventuele derde klasse waarin je zou kunnen gaan spelen voor de nieuwe spelers een prima uitgangspunt is om te ontwikkelen en goed resultaat te behalen’, stelt de oefenmeester. ‘Wat betreft het misschien degraderen uit de tweede klasse had het voor de spelers die afscheid nemen een ander scenario prettiger geweest.’ Toch worden er ook stappen gemaakt. Blokdijk: Ook zijn er met het tweede elftal stappen gemaakt door mee te doen om het kampioenschap, dit krijgt volgend jaar zeker een vervolg.’

Valkuil
Terugkijkend op het seizoen tot nu toe kan de hoofdtrainer de vinger op de zere plek leggen. ‘Het is voor mij duidelijk waar het is misgegaan en dat heb ik ook met de staf in kaart gebracht zodat we volgend jaar niet in dezelfde valkuil stappen’, zegt Blokdijk. ‘In ieder geval is door het wegvallen van de spelers vorig jaar (Tom Hofkamp, Daniel Mullen en Ferdy Kaleveld) en dit jaar Dennis Pluimers (privé) en Marcel de Wit (werk) de selectie uitgedund. Daarnaast zijn er blessures geweest met grote gevolgen. Daarnaast was er langdurige behandeling nodig om de spelers terug op het niveau te brengen.’