ALKMAAR - Sportpark Overdie van Alkmaarsche Boys was in de afgelopen vier weken voor het derde jaar op rij het onderkomen voor diverse (inter)nationale profclubs. KAA Gent (België), PAS Lamia (Griekenland) en FC Bologna (Italië) belegden een trainingskamp bij de Alkmaarse vereniging terwijl FC Volendam, FC Utrecht en Alanyaspor er oefenwedstrijden speelden.


De samenwerking van Alkmaarsche Boys met PR Sport, een bureau dat zich richt op de "pré-season" van vele internationale clubs, staat inmiddels al drie jaar als een huis. Waar in de voorgaande twee jaar ondermeer RSC Anderlecht, KV Mechelen, KRC Genk en AEK Athene hun trainingskamp in Alkmaar belegden, daar kwamen ook deze zomer weer diverse profclubs naar Sportpark Overdie. Hierbij is een tevens een samenwerking afgesloten met The Fallon Hotel in Alkmaar, alwaar de clubs verblijven, en het naast Alkmaarsche Boys gelegen SportCity alwaar de clubs terecht konden voor o.a. krachttraining en blessurebehandeling.

Korte lijntjes
Michel Kuijpers kijkt namens de organisatie van Alkmaarsche Boys tevreden terug op de afgelopen weken. "We zitten inmiddels in ons derde jaar dat wij dit organiseren dus we krijgen er ook steeds meer ervaring in. We werken met hele korte lijntjes, zowel naar PR Sport als naar The Fallon Hotel en SportCity en de geluiden die wij van de clubs krijgen zijn positief. Dat FC Volendam en FC Utrecht hier voor het derde jaar op rij hun oefenwedstrijden komen spelen zegt eigenlijk al genoeg", aldus de voormalig voorzitter van de club. "Soms is het wel eens snel schakelen als clubs besluiten ineens een uur eerder of later te gaan trainen, maar volgens mij is alles naar ieders tevredenheid verlopen".

Biljartlaken
De drie hybride natuurgrasvelden van Alkmaarsche Boys lagen er de afgelopen weken dan ook als een biljartlaken bij en dat maakt het voor de clubs ideaal om op te trainen en te spelen. In het betaalde voetbal in Nederland keert men toch weer terug naar natuurgras en het spelen op een goede ondergrond blijkt voor veel clubs doorslaggevend. Jordy Zuidam, technisch directeur van FC Utrecht, liet weten. "In het verleden speelden we nogal eens oefenwedstrijden tegen amateurclubs op diverse kunstgrasvelden. De laatste jaren kiezen wij ervoor om tegen gelijkwaardige tegenstanders te oefenen op goed natuurgras. Alkmaarsche Boys biedt elk jaar die faciliteiten en daarom komen wij hier graag terug". FC Utrecht oefende in Alkmaar tegen KAA Gent dat een week lang op trainingskamp was in Alkmaar.

De Belgen speelden ook een oefenwedstrijd tegen FC Volendam en de Volendammers kwamen afgelopen week nog in Alkmaar uit in een oefenduel tegen het Turkse Alanyaspor. Hiermee heeft FC Volendam ook opnieuw de weg gevonden naar Sportpark Overdie en men is dan ook zeer te spreken over de faciliteiten die men in Alkmaar biedt.

Na KAA Gent maakte ook PAS Lamia uit Griekenland twee weken lang gebruik van die faciliteiten. Zij speelden enkele oefenwedstrijden in Nederland en kwamen bij Alkmaarsche Boys uit tegen een VVCS-team, een selectie van Nederlandse profspelers die op dit moment zonder contract zijn.

De afgelopen dagen was ook het Italiaanse FC Bologna te gast in Alkmaar. Naast een oefenwedstrijd bij FC Utrecht trainden de Italianen drie ochtenden lang aan de Vondelstraat ter voorbereiding op het oefenduel tegen AZ op zaterdag. Sam Beukema, die afgelopen maand overstapte van AZ naar Bologna, was ook vol lof over de faciliteiten van de Alkmaarse club. "Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze club gehoord, maar men heeft de zaakjes hier goed voor elkaar. Het zijn geweldige velden om op te trainen en alle faciliteiten zijn uitstekend".

Dankbaar
Bij Alkmaarsche Boys kijkt men dankbaar terug en inmiddels ook alweer vooruit. "Wij willen doorpakken en nog meer mooie clubs naar hier halen. De afgelopen maand heeft weer veel positieve reclame opgeleverd voor de club, en dat is mede te danken aan de vele vrijwilligers die klaar stonden. Het valt in de vakantietijd niet mee om vrijwilligers te vinden, maar de afgelopen week is weer gebleken hoe groot de verbondenheid is binnen de club, waardoor het voor de organisatie automatisch een stuk makkelijker wordt".

Foto's: DP Sportfotografie