ALKMAAR - Alkmaarsche Boys heeft een enerverende derby bij Alcmaria Victrix met 3-4 weten te winnen. Het werd een wedstrijd met twee gezichten waarin Alcmaria Victrix bij rust met 2-0 voor stond, maar de Boys in de tweede helft keihard toesloegen.

Zonder publiek en wellicht in het laatste speelweekend van 2021 viel er genoeg te beleven in Sportpark Egmonderhout. Alkmaarsche Boys kon door blessures geen beroep doen op enkele sterkmakers zoals keeper Hugo van der Sluis aanvoerder Jimi Kooge en centrale verdediger Kevin Duiveman. Het werd zodoende puzzelen voor trainer Bas IJsselstijn die halverwege de eerste helft ook nog Khalid Ezhar zag uitvallen. Diens vervanger, Bert Inecia, zou later die middag nog een cruciale rol vervullen, doch daar zag het op dat moment nog niet naar uit.

Het was namelijk de thuisploeg van trainer Jeroen Kroes die in eerste instantie het sterkst voor de dag kwam. Na 25 minuten torende Dimaggio Senchi hoog boven de Boys-verdediging uit om een corner van Lance Verhagen tegen de touwen te koppen en drie minuten later krulde Yannick Combee een vrije trap in de bovenhoek. Alcmaria kreeg nog enkele mogelijkheden, doch de 2-0 bleek tevens de eindstand.

Na een leuke eerste helft werd dat na de rust nog eens dubbel en dwars overtroffen en steeg de amusementswaarde. Blijkbaar had trainer IJsselstijn zich laten horen in de rust want in de tweede helft stond er een geheel ander Alkmaarsche Boys op het veld, dat als team streed voor iedere meter en in Inecia een absolute uitblinker had. Soms irritant, tegen de op zich niet verkeerd fluitende scheidsrechter Overtoom, maar ook in een sterke, coachende rol naar zijn ploeggenoten. De ervaren aanvaller, die zelf in het verleden twee keer voor Alcmaria Victrix uitkwam, zorgde eigenhandig voor de aansluiting en vervolgens ging het snel. Binnen tien minuten raakte Kevin Stoop de lat, zorgde Mick Boon voor de gelijkmaker en wist Inecia met zijn tweede van de middag de gasten voor het eerst op voorsprong te zetten.

Alcmaria leek volledig de kluts kwijt, kon nauwelijks meer onder de druk uit voetballen, maar kwam na een mooie pass van Senchi toch weer terug. Koen Rootring schoot de bal achter keeper Brad Stanneveld, eveneens een voormalig Alcmariaan. Een andere speler die een groot deel van zijn loopbaan op de Egmonderhout doorbracht is Kevin Stoop en hij was het die uiteindelijk voor de beslissing zorgde na een mooie aanval met Inecia en Bajramovic. Stoop, beginnend als linksback en eindigend als rechtsback deed zijn oude club pijn door de 3-4 binnen te tikken. Hier bleef het bij mede omdat scheidsrechter Overtoom in de blessuretijd nog een goal van Nick Kleefman afkeurde wegens buitenspel, waar of niet, het was hoe dan ook op het randje.

Bas IJsselstijn liep na afloop vol trots rond. "Je mag gerust weten dat ik in de rust boos ben geworden. Blijkbaar heeft dat geholpen, want na de rust zag ik een team dat alles voor elkaar over had en de mouwen opstroopte. Dit is een collectieve zege van het hele team en een morele opsteker. Ik ben oprecht trots op wat de Boys hebben laten zien vanmiddag."

Alcmaria Victrix - Alkmaarsche Boys 3-4 (2-0)

25. Dimaggio Senchi 1-0
28. Yannick Combee 2-0
57. Bert Inecia 2-1
64. Mick Boon 2-2
66. Bert Inecia 2-3
75. Koen Rootring 3-3
78. Kevin Stoop 3-4