ALKMAAR - De 19-jarige Alkmaarder Luke de Weert heeft een missie. Hij wil namelijk in 2020 op 20-jarige leeftijd eerste Nederlandse wereldkampioen worden in zijn sport freestyle (ook wel acro) paragliden. Het gaat hard met de tiener, waar hij twee jaar geleden nog niet aan wedstrijden meedeed is hij nu topfavoriet in de internationale World Cup Tour. Momenteel start hij zijn campagne om voor februari 2020 voldoende sponsors te vinden om te kunnen trainen richting zijn doel.

Hoe het ooit begon
Op 7-jarige leeftijd kwam Luke in aanraking met de sport toen zijn vader hem meenam op verschillende tandemvluchten. 7 jaar later maakte hij zijn eerste solovlucht, gewoon vanaf het duin aan het strand. Zijn eerste bergvlucht maakte hij op 15-jarige leeftijd in de Franse Alpen bij het meer van Annecy.

Hoe hij van vliegeren is beland in de wereld van salto’s en extreme acties legt hij uit: “Omdat ik op vrij jonge leeftijd al leerde vliegen was ik heel speels. Ik vond het leuk om te sliden op het strand, spins te doen en nieuwe dingen uit te proberen wat nog niet eerder gedaan is. Op mijn 15e hielp mijn vader mij om mijn eerste freestyle manoeuvre te doen, namelijk de SAT. Dit is de eerste grote trick die freestyle piloten leren. Met deze trick krijg je te maken met hoge G-krachten, angsten en een gevoel en handeling van je vleugel waar een normale paraglide piloot niet mee te maken krijgt.”

In 2018, op 18-jarige leeftijd, nam Luke deel aan zijn eerste wedstrijd in Italië. Deze wedstrijd was onderdeel van World Cup Tour 2018 en hier eindigde de Alkmaarder op de 14e plek. Een jaar later deed hij mee aan elke World Cup-wedstrijd van 2019 en werd de hij 5e van de wereld. Gevestigde atleten zien in Luke een aanstaand kampioen vanwege zijn talent, inzet en toewijding. Zelf zegt Luke dat toewijding de sleutel is om het onmogelijke te bereiken. Wat ooit ondenkbaar was, is nu zijn missie.

De weg en het plan naar het WK
De missie van de Alkmaarder is om in 2020 op 20-jarige leeftijd in Lago Di Cavazzo (Italië) de eerste Nederlandse wereldkampioen freestyle paragliden te worden. “Het kan, echt, gewoon door focus, toewijding en heel veel trainen”, zegt Luke. “Enige wat ik nodig heb is net zoals andere piloten een jaar trainen in de bergen. En dat kost geld. Ik heb uitgerekend tussen de 15 tot 20 duizend”, vervolgt hij. Om dit te realiseren heeft Luke plan. Namelijk het vergroten van zijn bekendheid, shows geven in Nederland, netwerken en hulp inschakelen. Zo heeft hij in een andere Alkmaarder zijn manager en adviseur gevonden, Dick-Jan Leegwater. Leegwater, van beroep marketeer, coach en mindfulness trainer, heeft in Nederland menig freestyle topsporter in nationale media gekregen om hun sport te promoten. Samen met Leegwater denkt Luke aan een show boven de F1 in Zandvoort en andere grote publieksevenementen. En natuurlijk om sponsors te vinden die hen helpen om zijn missie te halen.

Deelnemende sponsors kan Luke een plek op zijn vleugel bieden of exclusieve content. “En Leuk om de directeur mee te nemen op een tandemvlucht”, lacht Luke. Toch denkt hij dat sponsors hem willen ondersteunen omdat zij ook geloven in waar hij voor staat. “Ik heb een duidelijke missie, een plan en ongelofelijk veel toewijding om mijn doel te halen. Wat ooit onmogelijke leek, is echt mogelijk.”, aldus de Alkmaarder.