ALKMAAR - De Olympische sprintploeg trainde vandaag op de wielerbaan in Sportpaleis Alkmaar om de laatste puntjes op de i te zetten. Dinsdag staan de renners aan de start van het EK baanwielrennen in het Zwiterse Grenchen, een week voordat het WK gepland staat. Een uitgelezen kans voor de gemeente Alkmaar om ze te feliciteren met hun in Tokyo behaalde resultaten.

Van de 36 Olympische medailles in Tokyo zijn er 12 van wielerdisciplines en daarvan 6 gehaald op de baan. Bondscoach Hugo Haak is duidelijk trots op het team. "Schitterend dat wat we op het EK en WK laten zien ook op de Spelen lukt. Dat is voor ons toch het hoogst haalbare." Alkmaar speelt volgens Haak een grote rol in het baanwielrennen. Met NK's en trainingen. "Maar ook door het RTC (Regionale Trainings Centra). De talenten die hier onder leiding van Herman Schenk kunnen trainen zijn de doorstart die je nodig hebt voor succes," aldus Haak.

Renovatie Sportpaleis Alkmaar
"Alkmaar is een baan voor snelheid en snelle bochten. Voor ons een tweede thuis. Ik heb hier veel trainingsuren achter me liggen en ben hier veel zweet verloren," vertelt Roy van den Berg. "Deze baan is rauw en puur. We komen hier graag om eens een andere prikkel te krijgen," vervolgt Jeffrey Hoogland.

Onlangs is besloten het Sportpaleis te renoveren, te verduurzamen en extra faciliteiten toe te voegen. "Hier zijn we 4 of 5 jaar geleden al mee gestart. De plannen zijn al goedgekeurd," aldus wethouder Sport. Pieter Dijkman. Met een investering van € 6,7 miljoen wil het college van B&W het Sportpaleis de komende decennia behouden en de functie van het Olympiapark als sportzone versterken. Voor topsporters ook voor breedtesport. Daarnaast word er onderzoek gedaan voor de aanleg van een wegparcours. Zo wordt er op het Olympia park een plek gecreëerd voor de wielersport. Dijkman kijkt vooruit: "Medio oktober gaan we de volgende fase in. 2023 lijkt realistisch voor oplevering, misschien 2024."

Alkmaar fietst
Voor sportstad Alkmaar is ook dit jaar fietsen een speerpunt. Het programma richt zich op fietspaden, stallingen en het stimuleren van inwoners om te blijven fietsen. "De oorsprong van Alkmaar fietst ligt hier, bij toen nog de betonnen baan in het Sportpaleis. Maar ook buiten kent Alkmaar heel veel wielrenners. En we hebben dus het RTC baanwielrennen hier op de baan waar wekelijks ongeveer 35-40 jonge renners trainen. Een voedingsbodem voor talenten en hopelijk nog meer kampioenen." Namens de gemeente Alkmaar bracht wethouder Dijkman felicitaties over en verraste hij de medaillewinnaars met mini kaasberries voorzien van kaasjes.