ALKMAAR – Het seizoen zit er op voor de eerste teams van Alkmaar Guardians. In de laatste speelronde wisten zowel de heren als de dames hun thuisduel winnend af te sluiten.

Alkmaar Guardians heren – BV Amsterdam (3) 75-66
De heren van Alkmaar Guardians hebben het seizoen afgesloten met een 75-66 overwinning tegen BV Amsterdam 3. ‘We wisten al snel wie we moesten afstoppen en ook hoe wij goed tot score kunnen komen. We hebben drie verschillende verdedigers op hun topschutter gezet en hem goed uit de wedstrijd kunnen halen’, aldus Adam Lenaarts.

Zelf konden de Alkmaarders met hun lengte overwicht heel makkelijk scoren onder het bord. John Campbell werd ongelofelijk goed gevonden en was topscorer met 25 punten. ‘Meestal is onze topscorer iemand die van buiten schiet, maar de heren wisten zich goed te houden aan het gameplan en onder het bord scoren we gewoon met hele hoge schot percentages’, vervolgde Lenaarts. ‘Bij de uitvoering zag je echter wel soms een verslapping optreden. In het derde kwart kwam de tegenstander goed terug en pakte het zelfs onnodig de leiding.’ Alkmaar Guardians stelde echter al snel weer orde op zaken door terug te gaan naar de aanpak van het begin van de wedstrijd.

Lenaarts: ‘Dat het soms fout gaat is op zich geen probleem. Bij mij mogen mensen fouten maken en ik ben er dan ook trots op als ik spelers aanpassingen zie doen in de wedstrijd en dat ze daardoor succes ervaren binnen de wedstrijd, waardoor ze vaker betere keuzes gaan maken. Dat is precies waar dit opbouw jaar voor bedoeld is. Geloven dat je beter kan worden en dat je moet leren van je fouten. We kiezen steeds vaker de goede optie en zijn duidelijk gegroeid. Zowel individueel als team.’

Alkmaar Guardians dames – BC Schrobbelaar 59-39
De dames van Alkmaar Guardians speelden hun laatste wedstrijd van het seizoen tegen middenmoter BC Schrobbelaar. Met de wetenschap dat ze op een knappe tweede plaats zijn geëindigd werd er vrijuit gespeeld. Wendy Schnorbusch schoot weer met scherp van achter de 3-puntslijn, het aanvalsspel werd goed uitgespeeld en er zat tempo in de wedstrijd. BC Schrobbelaar had het hier in de eerste helft moeilijk mee en kon niet met het tempo mee. Hierdoor leek de wedstrijd halverwege al gespeeld: 36-16.

In het derde kwart zetten de Amsterdamse dames een fellere man-to-man verdediging neer en Alkmaar kreeg hierdoor veel minder scoringskansen en ging slordig om met de kansen die ze creëerden. BC Schrobbelaar maakte hiervan gebruik en kwam terug tot twaalf punten. In een time-out van coach Jeanne Godecke kreeg Alkmaar Guardians de opdracht om meer beweging in de aanval te brengen door screens op de bal te zetten. Dit lukte gedeeltelijk, maar er werden wel meer kansen gecreëerd. In het vierde kwart stond de verdediging van Alkmaar beter, er werden verdedigende rebounds gepakt en van daaruit kon er via de fastbreak gescoord worden. Alkmaar pakte zo toch weer makkelijk een voorsprong van 20 punten en speelde de wedstrijd rustig uit: 59-39. Godecke: ‘Al met al was dit een goed seizoen waarin we vooral door teamspirit en hard werken voor én met elkaar de tweede plaats dik verdiend hebben.’