ALKMAAR – Door een tegentreffer in de laatste minuut leek Alkmaar Guardians zich tegen US neer te moeten leggen bij een nederlaag. Leonie Molenaar besliste met een verre driepunter anders, 54-53.

Het Amsterdamse US staat onderaan in de competitie, maar daar was tijdens de wedstrijd niks van te merken. Al snel was duidelijk dat de Alkmaarders de overwinning niet cadeau zou krijgen. ‘We begonnen goed fel aan de wedstrijd, waardoor we al snel een voorsprong van tien punten konden pakken’, aldus Jeanne Godecke. ‘Zij werden daardoor gedwongen na vier minuten een time-out te nemen en om te schakelen in de verdediging.’

US werd feller in de verdediging en Alkmaar Guardians kreeg moeite om de vrije man te vinden. US bracht de verdediging van Alkmaar in moeilijkheden door goed aanvallend spel en kwam hierdoor weer terug in de wedstrijd. Assistent-coach Erwin van Dijk gaf de Alkmaarse dames de opdracht om zich verdedigend iets anders op te stellen en dit had effect. In de tweede kwart kon er vanuit de verdedigende rebound op de fastbreak te gespeeld worden en kon de thuisploeg weer een gat slaan naar 34-18. De gasten gaf echter niet op en kon met een paar mooie afstandsschoten toch weer de aansluiting vinden.

In het derde kwart kwam US opnieuw dichterbij. ‘We werden gedwongen om hard te blijven werken in de verdediging en dit had zijn weerslag op het aanvalsspel. Het werd slordig en gehaast, waardoor er veel balverlies werd geleden’, vervolgde Godecke. In het vierde kwart zaten de Alkmaarders er fysiek doorheen en kwam US langszij. Alkmaar was echter niet van plan de overwinning uit handen te geven en toonden veerkracht door als team te blijven werken. Nadat US met nog minder dan een minuut te spelen de stand op 51-53 had gezet, leek Alkmaar zich neer te moeten leggen bij een nederlaag. Leonie Molenaar dacht hier dus anders over.