ALKMAAR – Zowel de heren als de dames van Alkmaar Guardians zijn het seizoen goed begonnen. In eigen huis wisten de teams direct een overwinning te boeken.

Alkmaar Guardians (heren) – Harlem Lakers (3) 90-64
De heren van Alkmaar Guardians zijn zaterdagavond de campagne goed begonnen met een klinkende overwinning op Harlem Lakers. Met Adam Lenaarts als nieuwe hoofdcoach en Steve Bleeker als nieuwe aanwinst is het team versterkt van start gegaan. ‘Het vernieuwde team is een mix van jonge en oude spelers.’ omschreef Lenaarts zijn ploeg. Met snelle uitbraken en achtereenvolgende driepunters van Ralf van Santen liepen de Alkmaarders al snel uit naar een 19-4 voorsprong. De gasten hadden hier geen antwoord op en keken na het eerste kwart tegen een 30-8 achterstand aan.

‘Door deze voorsprong kregen veel spelers de mogelijkheid een bijdrage te leveren waardoor er zes spelers in de dubbele cijfers belanden.’ vervolgde de coach. De gasten wisten de schade nog te beperken tot een ruststand van 50-28, maar het verschil was al te groot. Steve Bleeker werd topscorer met 17 punten terwijl de Guardians uitliepen naar een eindstand van 90-64.

Scores: Steve Bleeker (17), Wienand de Waal Malefijt (14), Jeroen IJsendijk (12), Daan Jepp (12), John Campbell (11), Ralf van Santen (10), Jamil de Heer (7), Melvin Hammersma (4), Quincy Agerbeek (3).

Alkmaar Guardians (dames) – Blue Stars 57-44
Hoewel de dames van Alkmaar Guardians het vorige seizoen als kampioen afsloten, spelen ze dit seizoen toch weer in dezelfde competitie. Een aantal dames stelden voor zichzelf andere prioriteiten waardoor de Alkmaarse dames werden geconfronteerd met een tekort aan speelsters. ‘Gelukkig was Desiree Ossel bereid om vanuit het tweede dames team door te schuiven en meldde Hannah Veldman zich aan.’ zei coach Jeanne Godecke. Veldman kwam van JBC/Noorderhaven, dé concurrent van vorig seizoen.

‘Het zal een stevig karwei worden om het kampioenschap te verdedigen, omdat er een aantal teams uit de competitie boven ons nu in onze competitie zijn komen spelen’, verwacht Godecke. Bij de Alkmaarse dames liep het erg stroef, de ploeg was duidelijk nog niet op elkaar ingespeeld. De aanval werd slordig uitgespeeld en in de verdediging lieten zij de Amsterdamse dames te veel aanvallende rebounds pakken. In het tweede kwart kreeg Alkmaar nog een tegenvaller te verwerken doordat het Lisanne van den Hoek met een vervelende scheenbeenblessure uit zag vallen. De ruststand 23-22.

In het derde kwart leek Alkmaar langzaam de grip op de wedstrijd te verliezen en zag Blue Stars mogelijkheden om de wedstrijd naar hun hand te zetten. Alkmaar speelde veel te gehaast in de aanval en leed daardoor te vaak balverlies. Blue Stars zette de verdediging van de thuisploeg onder druk en dit leverde teveel persoonlijke fouten op en een achterstand 29-36. De Alkmaarse dames gaven zich echter niet gewonnen. Er werd achterin een tandje bijgezet en in de aanval werd er meer doelgericht gespeeld. Uiteindelijk leverde het een 57-44 zege op. Godecke: ‘Een zwaar bevochten, maar verdiende overwinning.’