ALKMAAR – Nog een kleine twee werken en dan is het centrum van Alkmaar weer gevuld met duizenden hardlopers. Om er samen met enthousiaste toeschouwers een groot feest van zullen maken.

Niet alleen de deelnemers en het publiek beleven een prachtige avond, want ook voor organisator Le Champion en de vrijwilligers is het genieten. De vrijwilligers zijn een onmisbare schakel in de voorbereiding en uitvoering van de Alkmaar City Run by Night.

Voor vrijwilligerscoördinator Patrick Dekker zijn het samen met de vrijwilligers drukke tijden. In totaal zijn er maar liefst 250 vrijwilligers bij de Alkmaar City Run by Night betrokken. Vooraf is er een kleine veertig man actief in het magazijn, bij vergaderingen voor groepsleiders en het rondbrengen van de bewonersboekjes.

Naast de geslaagde voorbereiding kunnen hardlopers alles doen om een mooie tijd neer te zetten. Dat alles eromheen tot in de puntjes geregeld is draagt daar zeker aan bij. Zo’n dertig taken worden met veel enthousiaste uitgevoerd. Van het aankleden van de route, begeleiden van de start tot het uitdelen van de medaille. Het is slechts een kleine selectie van de vrijwilligerstaken. ‘In totaal gaat er 150 uur in de voorbereiding zitten’, zegt Patrick Dekker. ‘Zonder de vrijwilligers kunnen wij de evenementen niet organiseren en kunnen we niet bestaan. Le Champion is ook opgericht/ontstaan door gedreven vrijwilligers. We werken ook met (sport)verenigingen samen tijdens het evenement, die samen met hun clubgenoten komen helpen en een leuke dag hebben.’

Voor Dekker is de belangrijkste taak om te zorgen dat de vrijwilligers na afloop kunnen terugkijken op een geslaagde dag. ‘Als vrijwilligerscoördinator werf je vooraf de vrijwilligers of informeer je huidige vrijwilligers dat het evenement er weer aan komt en vragen we ze om te helpen afhankelijk van wat de behoefte van het evenement (taken) is’, legt Dekker zijn werkzaamheden uit. Het versturen van de juiste informatie naar de vrijwilligers is daarbij een belangrijk punt.

Na zoveel jaar heeft iedere vrijwilliger zijn ervaring tijdens het evenement welke zij ook willen delen. ‘De vrijwilligers zien ontzettend veel, dus alle ervaringen en nieuwe ideeën ontvangen we graag.’ Een vrijwilliger helpt soms meerdere jaren in een gebied. Het eerste jaar is het nog spannend, maar na een aantal jaar een aantal dingen aan te passen word het steeds makkelijk.Als deelnemers op woensdag 29 mei richting het centrum komen om zich op te maken voor het hardloopevenement zijn de vrijwilligers al enige tijd aan de slag, terwijl ze al een kopje koffie of thee hebben gekregen. Nadat zij van informatie zijn voorzien, en er nog wat opgebouwd of opgehangen moet worden, kan men zich op hun taak richten. Dekker: ‘Na afloop ruimen we alles op en doen we vaak nog een drankje of eten we gezamenlijk. Het is altijd erg gezellig om de verhalen/ervaringen te delen.’