ALKMAAR - Op woensdagavond 25 mei liepen 9.000 hardlopers door de gezellige en historische binnenstad van Alkmaar. Toen de schemer viel stond de kaasstad op zijn kop: deelnemers waren uitgedost met lichtjes, supporters stonden juichend langs de kant en bewoners kwamen massaal naar buiten om de lopers aan de 5 en 10 km een warm hart toe te dragen. De traditionele Swinging Night zorgde ook dat na de finish de voetjes nog lang van de vloer gingen in de Alkmaarse horeca. Sportorganisatie Le Champion kijkt terug op een zeer succesvolle editie.


De toekomstige hardlooptalenten kwamen als eerste in actie tijdens de Alkmaar City Run by night. Maar liefst 800 kinderen stonden aan de start van de Rollebol Kids Run over 800 of 1.600 meter, samen met mascotte Rolly de Bol. Om 20.45 uur begon de schemering te vallen en kwam de sfeer er goed in met de opzwepende muziek bij de warming-up van de 5 km deelnemers. Het startschot werd gegeven door een enthousiaste Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar, en het sportfeest van Alkmaar kon echt beginnen. De bijna 4.000 deelnemers aan de 5 km genoten van het entertainment op het uitdagende en zigzaggende parcours door Alkmaar.

Om 21.30 uur gaf hoofdsponsor All4running het startschot voor de deelnemers aan de 10 km. De meer dan 30 lichtacts werden spectaculairder en ook de deelnemers gaven licht. Onderweg kwamen deelnemers ogen te kort. Op iedere hoek van de straat stond een band of dj en de horecapleinen waren gezellig druk. Vrolijke beats klonken door de straten en de speciaal ingerichte cheeringzones zorgden voor een extra boost bij deelnemers richting de finish. Na de finish bleef het nog lang gezellig in de sfeervolle binnenstad. Deelnemers en supporters proostte op hun prestatie en danste tot in de late uurtjes bij Swinging Night.

Choukoud en Tekle winnen wedstrijd 10 km

Tijdens de 10 km vond ook de officiële wedstrijdloop plaats. De wedstrijd werd gewonnen door Khalid Choukoud, Nederlands kampioen op de marathon, in een tijd van 29.48, voor Kristof van Malderen (32.13) en Remyo Tielsema (32.38). Dat betekende een verbetering van het parcoursrecord uit 2015 (Michiel de Ruiter, 30.22) bij de mannen voor de Alkmaar City Run by night. Bij de vrouwen zegevierde Fanos Tekle in 36.21 minuten, zij wist de 10 km wedstrijd maar liefst 3 keer eerder te winnen. Bij de vrouwen werd Nina van Diepen (39.05) tweede en Dieuwertje Bax (39.14) derde.

Bij de Business Run 5 km ging de eerste prijs naar de 10 snelste lopers van Tata Steel uit IJmuiden. Bij de Business Run 10 km stonden drie Alkmaarse bedrijven op het podium. All4running werd eerste, gevolgd door de Praktijk en Rabobank.

Opbrengst Jeugdfonds Sport Alkmaar

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Alkmaar is het officiële goede doel van de Alkmaar City Run by night. Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige donatie doen aan dit goede doel. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Alkmaar zet zich in voor kinderen van 4 t/m 17 jaar, waarvan de ouder(s) een minimum inkomen hebben. Dit fonds maakt het voor de kinderen mogelijk om lid te worden van een sportvereniging. Uit handen van Huub Driessens (vicevoorzitter Le Champion), nam Robert Eenhoorn (ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Algemeen Directeur van AZ) de cheque in ontvangst. Een bedrag van maar liefst € 3.000,- werd er opgehaald voor dit goede doel.

Editie 2023

De 9e editie van de Alkmaar City Run by night vindt plaats op woensdagavond 17 mei 2023. De inschrijving opent in het voorjaar van 2023.