ALKMAAR – Na zes edities blijft de Alkmaar City Run by night immens populair. Die conclusie kan na afgelopen woensdagavond wel worden getrokken. De zevende editie was immers weer drukbezocht. Het enthousiaste publiek zag Filmon Tesfu de tien kilometer winnen.

Daarmee kwam bij de tien kilometer dezelfde man als vorig jaar als eerste over de finish. In 2018 volbracht Filmon Tesfu de afstand in 32.14, maar ditmaal had de in Den Helder woonachtige hardloper aan 31.44 genoeg. De Ethiopische atlete Fanos Tekle was met 37.28 de snelste dame.

Slotstuk
De tien kilometer was het slotstuk van de zevende editie van de Alkmaar City Run, die begon met de Rollebol Kids Run. Waarvoor er al 864 voorinschrijvingen waren en op de avond zelf nog ruim tweehonderd bijkwamen. Robert Eenhoorn, algemeen directeur bij AZ en ambassadeur bij het Jeugdsportfonds, gaf hier het starschot waarna ruim duizend jonge renners er een feestje van maakten. Dat feestje werd daarna doorgezet tot circa. 23.30 uur. Zowel binnen het parcours waar negenduizend hardlopers een prestatie leverden, maar ook daarbuiten waar naar schatting tienduizend toeschouwers voor een fantastische sfeer zorgden.

Wethouder sport
Ook wethouder sport Pieter Dijkman was te zien bij het Alkmaarse hardloopevenement. Nadat hij bij de vijf kilometer het startsein gaf verscheen hij als deelnemer aan de start van de tien kilometer. Een podiumplek leverde het Dijkman niet op, maar het tekende de betrokkenheid.

Bij de afstand waar de wethouder het startsein gaf kwam er een andere winnaar dan vorig jaar. Toen was het na 17.48 Eelke de Jong, nu eindigde Rob Nijsen (16.54) als eerste. Pauline Bruggencate (17.49) was hier de snelste dame.

Recreatief
Los van de prestatiegerichte renners is de Alkmaar City Run ook uitstekend geschikt voor de recreatieve hardlopers. Het is iets wat afgelopen woensdagavond in het centrum van Alkmaar weer eens duidelijk werd. Vooraf lachen en op de foto, proberen een mooie tijd neer te zetten om vervolgens onder luid applaus van bekenden in het publiek over de finish komen. Het zegt wat over het hardloopevenement, waar prestatief en recreatief samenkomen. Maar vooral waar gezelligheid hoog in het vaandel staat.