DEN HELDER - Met een luid applaus van alle renners, eindigde afgelopen zondagmiddag deze editie van de Tour de Lasalle die voor vele renners en zeker de Alcmarianen een hoogtepunt is binnen het wielerseizoen.


Waar veel wedstrijden zieltogend zijn, vormt deze meerdaagse nog steeds een rots in de branding om het in Helderse termen te houden. Op donderdag werd er op Texel weer de moeilijke omloop gereden en door het koude weer en strakke wind viel ook hier het peloton in vele stukken. Een valpartij in het begin was daar ondermeer debet aan.

Het militaire team liet daar ook zien uit het juiste hout te zijn gesneden. Sterk team en prima oog voor het koersverloop. Het team van Alcmaria ECW Energy©

en NISSAN© hadden dan ook de handen vol aan, om hun kopmannen Sjors de Waard en Bas Rijs voorin te houden.

De rit op vrijdag gaf zoals gewoonlijk het meeste gedoe op de bekende Defensie weg en om de renners tegemoet te komen werd de neutralisatie verlegd tot na deze. Het blijkt veiligheidstechnisch ieder jaar een hele klus om ruim 90 renners door de eerste omloop te loodsen.

Opvallende renners waren deze dagen, de ex Alcmarianen Collin Westbroek en Bram Danklof, beiden uitkomend voor de WPGA. Voor kort nog nieuweling bij de Alkmaarse vereniging. Met veel bravoure hielden ze zich staande als junior renners tussen de amateurs en pakten een mooie 2e en 6e plek in het eindklassement!

De tijdrit op zaterdag was bij de sportklasse renners een prooi voor Alcmariaan Sjors de Waard, die maar enkele seconden te kort kwam op de geletruidrager van het militaire team. Deze laatste verloor echter zijn tricot in de omloop daags na deze wedstrijd. Een lekke band maakte een eind aan zijn illusie.

Bas Rijs pakte in deze rit tegen de klok een mooie 6e plek.

Alle ogen waren daarom gericht op de rit door Den Helder op de zondag. Trots vele aanvallen behield de nieuwe geletruidrager zijn voorsprong en zodoende vinden we de Alcmaria ECW Energy© en NISSAN© formatie terug met Sjors de Waard in het eindklassement op een verdienstelijke 3e plek, Bas Rijs, altijd vaste waarde op een 17e plaats. Opvallend was het uitrijden van Heldenaar Erwin de Vos, drie weken geleden nog opgenomen in het ziekenhuis na een zware val bij de HRTC DOK.

Ploegleider Tom van Hemert, kon met zijn assistenten terugkijken op een geslaagde Tour de LaSalle, al werd in de eindevaluatie aangehaald dat een zekere winst in deze, langzaam toch tot de mogelijkheden gaat behoren, zeker met de nieuwe aanwas van jonge renners!

Voor coach/trainer Fred de Groot, die alweer bezig was aan zijn 5e editie, was dit ook tevens zijn laatste optreden. Met de komst van nieuwe ploegleiders doet hij een stapje terug, om zodoende meer tijd te hebben voor o.a. zijn coachingsbureau en trainingen bij de WV Alcmaria-Victrix.