ALKMAAR – Regel twintig witte voetbalshirts met een rode baan aan de zijkant, een bal en een voetbalveld en geniet. Voor leuke avondjes en ludieke acties zorgen de mannen zelf. De combinatie tussen een serieus standaardteam en een vriendenteam bestaat, zo is in Alkmaar bewezen. Het verhaal van Alcmaria Victrix zaterdag 1.

Om 19.00 uur hebben we een afspraak met Leon Schouten (aanvoerder) en Jordy van Eekelen (hoofdtrainer) van Alcmaria Victrix. ‘Jordy is wel vaker te laat’, lacht Leon als hij zijn trainer belt. Het is weliswaar de coach, maar Van Eekelen werd aan het begin van dit seizoen door de ploeg als één van hen in de armen gesloten. Door meerdere spelers wordt zijn aanpak geprezen.

Toen de coach eerder dit seizoen door een veranderde werksituatie dreigde te stoppen werd er een oplossing bedacht. Met René Groenhuizen komt er een begeleider bij, waardoor Jordy kan blijven. Een mooie opsteker voor Alcmaria Victrix dat niet uitpuilt van ambitie. Gewoon genieten van het spelletje. ‘Dat we niet perse omhoog willen is inherent aan dit team. We vinden voetbal superleuk, maar het moet wel leuk blijven’, zegt Jordy, die zelf ook geen torenhoge ambities heeft. Als er wekelijks gelachen wordt en er een goed seizoen wordt gedraaid is het geslaagd. Dat blijkt wel als beide heren vooruitblikken op de nacompetitie waarin de Alkmaarders zaterdag op bezoek gaat bij SV Kadoelen. ‘Negentig procent van de ploeg maakt het weinig uit of we promoveren. Dat is het mooie van dit team. Maar als het fluitje klinkt dan gaat iedereen er tweehonderd procent voor’, zegt Leon.

Feestjes
Waar vele clubs een technische commissie hebben, volstaat bij Alcmaria Victrix zaterdag 1 de feestcommissie. Maandafsluitingen, barbecues en de derde helft staan op de agenda van de ploeg. ‘We hebben prachtige feestjes. We hebben dit seizoen verkleedvoetbal gehad, waarbij spelers verkleed als vrouw, holbewoner, super mario of arabier op het veld stonden te trainen’, zegt Leon. ‘En af en toe doen we ook aan partnerruil’, vult Jordy aan, waarna beiden keihard in de lach schieten. Al acht jaar speelt de ploeg met een vaste kern en nog altijd is er over de sfeer niets te klagen. Met Jordy, die zichtbaar geniet, is er ook de juiste trainer bij gevonden. Het is een lastige opgave geweest, beaamt ook Leon, om iemand met papieren te vinden voor een team dat een combinatie is tussen een serieus team en FC Bal op het Dak’35.

Naast feestjes heeft Alcmaria Victrix ook andere ludieke acties. ‘Jordy regelt voor elke wedstrijd een man of the match shirt’, zegt Leon. ‘Na de thuiswedstrijd tegen AFC’34 heb ik hem maar aan de tegenstander gegeven, want toen speelden we heel slecht’, aldus Jordy. Ook de ‘schopper van het jaar award’, waarbij de winnaar een zaag krijgt, is er bij Alcmaria. Deze award ging dit jaar naar nieuwkomer Lars van Roode, waarbij Lars van Roode Kaart een betere naam voor had geweest. 'Het is ongelooflijk', grapt Leon: 'Het is af en toe alsof die jongen met een blinddoek op speelt'.

Bijnamen
In het afgelopen seizoen maakte de ploeg vele mooie momenten mee. Leon: Ruud Drolinga werd eerst ‘Ruudje debuutje! genoemd. Na maanden trainen maakte hij namelijk pas in mei zijn debuut. Na één minuut kreeg hij een zweepslag en nu loopt hij op krukken. Zijn bijnaam is daardoor veranderd naar Ruudje minuutje’ De coach en aanvoerder lachen voortdurend in de kleedkamer. Vele teamgenoten komen voorbij. Van rechtsback Stijn van Tol, die na 25 jaar nog moeite heeft met ingooien, tot Rob Mooij, die geprezen wordt om zijn inbreng tijdens de derde helft. ‘Dylan Dumbbell’, klinkt het in koor. ‘De spits van het team. Dat is zielig. Met zo’n lichaam en zoveel snelheid. Hij heeft veel praatjes, maar hij scoorde er maar tien in een heel seizoen’, weet Leon. De heren gaan verder over Jur Bremer alias Maik de Boer, Jerry de Wit alias Le Blanc en “opa” Jurgen Beerse. ‘Hij is nu 39 en komt bijna met een stok aanlopen, speelt met knieband en een enkelband. Als hij schiet denk je dat je naar een herhaling zit te kijken.’

Wat het mooiste moment is geweest? Die eer gaat naar Ismail Bakni, waar Leon en Jordy schaterlachend over vertellen. Jordy: ‘Ismail wilde een corner nemen, maar schopte de cornervlag doormidden.’ Leon: Haha, en de bal lag nog keurig op zijn plek.’

Geslaagd
Met een derde plek op de ranglijst is het bewijs geleverd dat een vriendenteam ook kan presteren. De beloning is deelname aan de nacompetitie. Of de lolbroeken van Alcmaria Victrix promoveren of niet: het seizoen kan als geslaagd de boeken in.