ALKMAAR – Op een winderig complex heeft het zaterdagteam van Alcmaria Victrix een terechte nederlaag geleden. Tegen het hard spelende DEM werd er te weinig gecreëerd, 1-3.

Coach Erwin Tump moest voor de wedstrijd flink puzzelen, aangezien alle vier de verdedigers, die normaal in de basis staan, met blessures niet inzetbaar waren. Binnen het kwartier kreeg de Alkmaarse ploeg de 0-1 om de oren. Het was vleugelspeler Dave Mello die namens DEM opstoomde richting het Alkmaarse doel om vervolgens in de verre hoek raak te schieten. In het vervolg van de eerste helft zag de coach van Alcmaria dat het niet liep zoals het hoort, “We maakten veel fouten, zowel aanvallend als verdedigend. Aanvallend spelen we veel de lange bal, verdedigend staan we veel uit positie” concludeerde de pas dertigjarige oefenmeester. “Ondanks dat hebben we niet heel veel kansen tegen gekregen. Al hebben we zelf weinig gecreëerd”.

Na de eerste helft spaarde Tump zijn stem niet. De coach was in de rust terecht bezig om orde op zaken te stellen, want gezien het vertoonde spel leek de thuisploeg een moeizame tweede helft tegemoet te zien. “In de rust hebben we inderdaad orde op zaken gesteld. We hebben gezegd dat we deze ploeg niet willen zijn, en dat we hier komen om te voetballen en niet om ballen weg te schieten”. De coach vervolgt, “We willen graag laten zien dat we voetballend het verschil kunnen maken, ook tegen deze ploeg. Tot slot heb ik gezegd dat we ervoor moeten zorgen dat we verdedigend de duels niet vermijden”.

Na rust liet Alcmaria Victrix zien dat de boodschap van coach Tump was overgekomen, zo zag de coach ook tot zijn tevredenheid, “ Op een gegeven moment gaat het dan lopen en kom je op 1-1”. De gelijkmaker, die zestien minuten voor tijd viel, werd na een redding van de doelman van DEM binnengeschoten door Ramon Dubero. Echter werd daarna het spel uit de eerste helft weer gespeeld. “DEM gooide er een stapje bij in de duels, gaan nog harder spelen. Als soort schrikreactie gaan we weer de lange bal spelen, en met deze wind tegen is de bal binnen tien seconden weer voor eigen doel”.

Doordat DEM nog harder ging spelen werd scheidsrechter Schram meer op de proef gesteld. Ruim een minuut na de gelijkmaker werden er in nog geen tien seconden twee harde tackles ingezet door de Beverwijkers. De scheidsrechter moest echter toegeven het voorval te zijn ontgaan, waardoor de bezoekers goed weg kwamen, zeker aangezien één van de spelers die een overtreding maakte al geel had.

Enkele minuten na de overtreding was het DEM dat wederom op voorsprong kwam. Invaller Orlando Williams leek van dichtbij raak te schieten, maar doordat hij moeite had met het controleren van de bal moest hij breed leggen op teamgenoot Sem Hijnen. Laatstgenoemde bleef rustig en tikte de bal eenvoudig binnen.

Voor Alcmaria Victrix was een punt nog mogelijk, totdat de bezoekers een penalty kregen. “Een discutabele penalty” vindt Tump. Desondanks mocht DEM speler Jordy de Vet aanleggen en faalde niet, 1-3. “Wij hebben ploeg die moeilijk kan omgaan met dit type scheidsrechter waardoor er veel commentaar wordt geleverd”. Waar de strafschop een twijfelachtige beslissing was, viel er op de rode kaart voor Jurgen Beerse weinig aan te merken. De aanvoerder haalde een doorgebroken speler neer en mocht vervolgens inrukken. “De scheidsrechter heeft altijd gelijk, en wij niet” aldus Tump. “Het enige wat ik lastig vind is dat ik in de rust hoorde dat de scheidsrechter mijn spelers belachelijk maakte en ik vind dat je daar als scheids wel boven moet staan”.

Alcmaria Victrix verloor dus van DEM. Een nederlaag die het zichzelf mag aanrekenen, “Een terechte nederlaag, absoluut” erkende de coach van de thuisploeg dan ook. We hebben veel kansen weggegeven, ook door risico’s die we zelf namen. We hebben zelf zeker in de eerste helft veel te weinig gecreëerd. Dus dan sta je hier met een terechte 1-3 nederlaag" besluit Tump.

Alcmaria Victrix: Hermes. Van Meene, Tijm (Hotting/82), Schouten, Hattink. Kout (Stoop/66), Beerse, Dubero, Landman. Bakni, Bijl (Leering/53)