ALKMAAR – Vooraf werd er bij Alcmaria Victrix nog op gehamerd dat een overwinning noodzakelijk was om mee te blijven doen voor een plek in de nacompetitie. Die boodschap was goed overgekomen. In eigen huis won de ploeg de stadsderby van Flamingo’s 64, 3-2.

‘Dit was niet nodig. We kregen in het eerste kwartier kansen en hadden de 1-0 en 2-0 moeten maken. Dan had je gewonnen’, verzuchtte Yucel Gundogdu na afloop. ‘Maar Alcmaria Victrix heeft hard gewerkt en op basis daarvan hebben ze terecht gewonnen.’ Alcmaria spits Dylan Bijl was logischerwijs tevreden. ‘Jordy (Van Eekelen, red.) heeft vooraf aangegeven dat we moesten winnen om mee te blijven doen om de nacompetitie. Je ziet ook de blijdschap na afloop.’

Alcmaria Victrix wist tegen de stadsgenoot op de juiste momenten toe te slaan. Toch zag het er in de eerste twintig minuten niet naar uit dat de thuisploeg er met de punten vandoor zou gaan. Al snel trof Richard Rijsterborgh de paal, waarna Rob Mooij kon vangen. De doelman had ook op pogingen van Ruben Beentjes en Gundogdu een antwoord. Met nog eens drie schoten die voorlangs of over gingen mocht Alcmaria Victrix niet mopperen dat er halverwege de eerste helft nog een 0-0 stand op het scorebord stond.

Effectief
Waar de gasten verzuimden de score te openen, bewees Alcmaria Victrix uiterst effectief te zijn. Dylan Bijl deed Flamingo’s in korte tijd twee keer pijn. Na 31 minuten kon hij op aangeven van Ismail Bakni de 1-0 maken en zo’n twee minuten later zorgde de spits, wederom met Bakni als aangever, met een streep de 2-0 maken. Het leek een kantelpunt in de wedstrijd, maar Flamingo’s 64 herpakte zich nog voor rust. ‘Zij begonnen inderdaad beter te spelen, maar daarna was het gelukkig rust’, aldus Bijl.

Goalgetter
Beide teams waren nog niet uit de kleedkamer gekomen of Alcmaria Victrix kreeg een uitgelezen mogelijkheid om het duel in het slot te gooien. Ismail Bakni stormde richting het doel en legde breed op Jurgen Beerse, die de kans niet wist te verzilveren. Aan de andere kant tekende goalgetter Maurice Gijzen, die dit seizoen al meer dan dertig keer doel trof, met het hoofd voor de 2-1. Een half uur voor tijd was de aanvaller wederom trefzeker. Ditmaal wist hij met een bekeken schuiver doelman Mooij te passeren. ‘Gijzen is heel belangrijk. Na de 2-2 was Alcmaria er rijp voor’, aldus Gundogdu.

Weer had Flamingo’s de overhand, maar sloeg de gastheer toe. Opnieuw was Bijl er bij betrokken. Bij zijn schot constateerde de scheidsrechter een handsbal. Ondanks protesten mocht Rick Kout aanleggen. De middenvelder faalde niet en tekende voor de 3-2. ‘We hebben een hoop strijd geleverd. In de laatste tien minuten was het wat feller en dan gaat het ook wat harder’, zei Bijl. ‘Wij kwamen niet meer over die penalty heen. Het werd te gehaast’, zag Gundogdu. ‘We liepen op een gegeven moment ook niet meer terug. Als Alcmaria het slimmer had uitgespeeld dan hadden ze er zelfs één of twee meer kunnen maken.’

Voor Flamingo's 64 was het pas de tweede nederlaag van het seizoen. De ploeg blijft het in de titelrace nog in eigen hand houden. Wint het volgende week dan is de koppositie weer in Alkmaars bezit. Alcmaria Victrix blijft op haar beurt meedingen om een plek in de nacompetitie.

Alcmaria Victrix – Flamingo's 64 3-2 (2-0)
32. 1-0 Dylan Bijl
34. 2-0 Dylan Bijl
50. 2-1 Maurice Gijzen
60. 2-2 Maurice Gijzen
64. 3-2 Rick Kout (penalty)

Rood: 90+3. Maurice Gijzen (Flamingo’s 64)

Alcmaria Victrix: Mooij. Hermes, Gronsfelt (Groot/56), Bremer, Huiting (Sybrandi/69). Schouten, Kout, Dubero. Beerse, Bijl, Bakni.

Flamingo’s 64: Kivancli. Simons, Vlaar, Bergwerff (Oomes/71). Dubois, Gundogdu (Kossen/76), Bektas, Ezhar. Beentjes, Rijsterborgh, Gijzen.