ALKMAAR - Alcmaria Victrix heeft zich gerevancheerd op aartsrivaal en stadsgenoot Alkmaarsche Boys door de onderlinge derby met het kleinst mogelijke verschil te winnen. In een zeer teleurstellende wedstrijd bracht een late strafschop de beslissing.


Alcmaria Victrix, de laatste weken toch al in goede vorm, revancheerde zich daarmee niet alleen voor de eerdere 3-4 nederlaag tegen Alkmaarsche Boys, maar blijft tevens kansrijk voor het winnen van een periodetitel. Alkmaarsche Boys blijft daarentegen nog even in een negatieve spiraal zitten nadat de ploeg van trainer Bas IJsselstijn het seizoen zo goed begon. Men wist uit de laatste zes wedstrijden slechts één punt te behalen en zag tot overmaat van ramp ook nog eens twee ervaren spelers met een blessure uitvallen, verdediger Kevin Koeleman en doelman Hugo van der Sluis. Tel daarbij op de rode kaart voor Kevin Stoop, die net als in de vorige derby een hoofdrol vervulde, zei het toen in positieve en nu in negatieve zin.

Stoop, voormalig Alcmaria-speler, wist in de vorige derby met een assist en een doelpunt het duel te beslissen in het voordeel van Alkmaarsche Boys. Nu leverde zijn zware overtreding op Rory Weisscher, die eveneens geblesseerd het veld verliet, niet alleen een rode kaart op, maar ook een strafschop. Deze werd feilloos door Dimaggio Senchi achter invaller-doelman Brad Stanneveld geschoten: 0-1.

Het bleek uiteindelijk het sluitstuk van een zeer matige derby waarin Miquel Dubois de thuisploeg in de eerste helft op voorsprong had moeten schieten, maar naast mikte. Ook na de rust bleken de kansen schaars. Namens Alkmaarsche Boys was Tristan van de Heuvel kansrijk en bij de gasten Rory Weisscher en de in eerste instantie gepasseerde aanvoerder Pieter Kraakman. Dat was in een fase waarin Alcmaria ook iets de overhand begon te krijgen zonder echt aanspraak te mogen maken op de zege. Dat die er alsnog kwam via de strafschop van Senchi zorgde voor breed lachende gezichten bij Alcmaria Victrix. Vooral bij assistent-trainer Patrick de Vries die na aanmerkingen op de grensrechter Nico-Jan Hoedjes ook met rood kon vertrekken en hoofdtrainer Jeroen Kroes die bij hetzelfde voorval geel zag. Het zijn de emoties die bij een derby als deze horen en dat dit gepaard ging met veel slecht voetbal namen ze bij de gasten op de koop toe.

Alkmaarsche Boys - Alcmaria Victrix 0-1 (0-0)
87. Dimaggio Senchi (pen.) 0-1

Foto's: DP Sportfotografie