ALKMAAR - Het niet spelen van competitiewedstrijden is voor vele amateurvoetballers nog steeds een groot gemis, zowel bij de senioren als bij de jeugd. Gelukkig is er bij de jeugd in ieder geval nog de mogelijkheid om te trainen en spelen en vele clubs spelen daar handig op in onder meer door onderlinge oefenwedstrijden te organiseren. Bij Alcmaria Victrix is het bijvoorbeeld nu al zeker, mits het weer natuurlijk meezit, dat er voor alle jeugdteams de komende vijf weken een wedstrijd op het programma staat.


Gezien de sneeuwval en vrieskou van de laatste weken stond men ook bij "Alkmaars Oudste" even stil, maar op initiatief van Hoofd Jeugdopleiding Kamil Karaer werd er gewerkt aan een programma waarin ieder kind aan spelen toekomt in de komende weken.

'Er werd hier ook wel getraind en wat onderlinge oefenwedstrijdjes gespeeld, maar het echte competitiegevoel ontbreekt natuurlijk. Wij hebben ervoor gekozen om onze eigen interne competitie te organiseren en die duurt in ieder geval t/m 20 maart en hierin komt elk jeugdlid aan het spelen van wedstrijden toe', aldus Karaer. Om de verschillen niet te groot te maken laat men natuurlijk niet de O11-1 tegen bijvoorbeeld de O11-4 spelen, maar heeft men gekozen voor een soort van mixtoernooi. Alle spelers, dus zowel jongens als meisjes, werden op leeftijd geselecteerd en vervolgens gemixt onder verdeeld in diverse teams. 'Op die manier hopen we allemaal teams te maken die voetballend aan elkaar gewaagd zijn en die ook nog goed zijn voor het onderlinge clubgevoel. Je speelt opeens met jongens en meisjes samen die je weleens hebt zien spelen op de club, maar nog nooit mee samen hebt gespeeld.'

Champions League en WK
Het initiatief werd ook door de jeugdtrainers en leiders goed ontvangen die hun spelers weer hebben gemotiveerd om hieraan mee te doen. En met succes, want op de eerste speeldag is de opkomst groot. Natuurlijk werkt het zonnetje mee na twee maanden vrieskou en zijn de jonge voetballertjes gretig om weer hun wedstrijdjes te spelen. Elke week staan er wedstrijden op het programma voor alle teams die voor het gevoel ook nog een naam hebben gekregen. In de ochtenduren speelt de jongste jeugd van de kabouters t/m O12 hun eigen Champions League. Zo doen er teams mee met namen als Barcelona, Paris SG, Bayern München en Liverpool. Na de middag komt de jeugd van 13 t/m 18 in actie en zij spelen als het ware interlandvoetbal en dus een heus WK. Zo kan het zomaar zijn dat Braziliè en Nederland tegenover elkaar staan en op het B-veld Duitsland en Frankrijk in actie komen.

Karaer die in zijn eerste jaar zit bij Alcmaria Victrix kijkt dan ook tevreden om zich heen. 'Helaas viel ook dit seizoen weer in het water door corona, maar als je de bereidwilligheid en het enthousiasme hier zit binnen de vereniging dan wordt ik daar heel vrolijk van. Jeugdtrainers, waarvan velen zelf nog hier voetballen, zijn continu bezig om de jeugd bezig te houden en daarnaast zijn vele vrijwilligers bezig om de club draaiende te houden. Zo staan er de komende weken ook telkens scheidsrechters klaar om deze wedstrijden te fluiten. We gaan nu in ieder geval door tot 20 maart, maar afhankelijk van waar de KNVB straks mee komt, en of er dit seizoen nog in competitieverband wordt gespeeld kunnen we dit ook zo verlengen tot het eind van het seizoen.'

Foto's: DP Sportfotografie