ALKMAAR – 2017 lijkt voor Alcmaria Victrix een mooi seizoen. De ploeg werd immers kampioen in de vierde klasse. De stap omhoog die werd gemaakt lijkt vooralsnog geen verkeerde, want de ploeg wordt vrijwel nooit ‘weggespeeld’, en houdt vooralsnog drie ploegen onder zich. Toch kan de ploeg nog de nodige stappen maken om zo een stabiele derdeklasser te worden.

Afgelopen woensdag stond voor Alcmaria Victrix de afsluitende training op het programma. Richting het treffen met EVC, nam coach Erwin Tump nog even de tijd om terug te kijken op de eerste seizoenshelft. “Het is nog heel wisselend. In de eerste weken veel moeite gehad met spelers die door vakantie of blessures ontbraken” vertelt de coach, die daardoor over een klein aantal spelers kon beschikken. “Daarnaast hebben we enkele wedstrijden gespeeld waarin het kwartje de verkeerde kant op viel” vervolgt Tump.

Hard werken
De Alkmaarders verloren tot dusver acht keer, en boekte drie overwinningen. Momenteel heeft de ploeg een elfde plaats ingenomen, wat aan het einde van de rit directe handhaving zou betekenen. Om dat voor elkaar te krijgen, zal de ploeg echter meer punten moeten halen. “Het enige wat je kan doen is hard trainen en wekelijks de insteek hebben om te winnen” vindt Tump. “Met de juiste mentaliteit, conditie en trainingsinzet kan je ook in de derde klasse een heel eind komen”.

In de afgelopen drie wedstrijden moest Alcmaria telkens een nederlaag slikken. Richting het treffen met EVC lijkt het een slechte reeks, toch kijkt een coach doorgaans verder dan het resultaat. “We hebben de afgelopen drie weken de nummers 1,2 en 3 gehad. Dan weet je dat het moeilijk is” erkent Tump. Afgelopen weekend was het op bezoek bij nummer drie HCSC dichtbij een positief resultaat, maar via twee dode spelmomenten pakte de Helderse ploeg alsnog de volle buit.

Blessures
In de eerste seizoenshelft had Tump weinig stabiliteit in zijn ploeg. Na de winterstop komen enkele spelers echter terug van blessures waardoor het team weer compleet wordt en zo richting een vaste basiself kan werken. Wanneer dat gebeurd, kan de Alkmaarsche ploeg nog meer stappen maken. “Die stappen kunnen we maken in het verdedigen, zodat we de bal wat sneller veroveren nadat we hem zijn kwijtgeraakt” aldus de coach. “Qua loopacties en diep gaan op middenveld moeten we het verschil maken, en de afstemming kan op dat gebied beter”.

Na de top drie te hebben gehad, neemt Alcmaria het komende zaterdag op tegen EVC, de huidige nummer zes. “Ook een moeilijke tegenstander, maar er liggen zeker kansen” blikt Tump vooruit. “We hebben nu het voordeel dat we een paar weken met hetzelfde team aan de slag zijn, en meer stabiliteit hebben” vervolgt de coach. “Waar we voorheen nog weleens de lange bal speelden, proberen we nu wat zorgvuldiger te spelen. Als wij zorgen dat we onze duels winnen, krijgt EVC het heel lastig tegen ons”.